Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Galleri og bolig smelter sammen i landvilla

For galleriejer Dorte Philipsen smelter hjem, arbejde og kærligheden til kunst sammen i den genopførte landvilla i landsbyen Gl. Lejre.

Beskriv dit hjem med tre ord?

Personligt, harmonisk og lyst.

Hvorfor bor du, som du gør?

Jeg kan lide naturen, den store himmel, og her bor vi midt i det fredede landskab, som nu bliver til nationalpark, og samtidig så tæt på København. Det er en kombination af arbejde og hjem. Mit galleri, Galleri Gl. Lejre, ligger i den ene del af huset. I min bolig kan jeg lide at omgive mig med ting, der har sjæl, form og farve. Kunstværkerne omkring mig har hver især en meget personlig historie. Jeg holder af hver enkelt genstand, og efterhånden får de deres specielle placering.

Billedserie: 

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Lukker vores hund Lucca ud i den store have. Hvis det er koldt, tænder jeg op i brændeovnen, sætter musik på, og laver en kop the.

Hvilket rum er dit yndlingsrum og hvorfor?

Det er galleriet – det er så lyst og stort. Her får jeg min kreativitet udfoldet. Her arrangerer jeg skiftende udstillinger, med moderne nutidskunst, altid med professionelle anerkendte kunstnere, nye talenter, med separat- og gruppeudstillinger. Derfor veksler rummet meget og skifter ofte fuldstændig karakter. Men jeg har mange rum, jeg sætter stor pris på, og jeg bevæger mig meget rundt i hele huset. Alle rum er indrettet med hver sin funktion, men køkkenet er husets hjerte. Det er dér, vi samles, spiser, taler og lader tankerne flyve.

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

At huset er så stort, at der er plads til alle aktiviteter, lige fra Galleri Gl. Lejres mange gæster til børnebørnenes leg.

Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi og hvorfor?

Her er ikke kun en ting, men mange jeg kunne finde på at nævne. Det gælder for eksempel vores flygel, for det har fulgt os lige fra starten. Skulpturen af den gravide kvinde, og mine børns koldnåls-raderinger, som vi lavede sammen, da jeg til eksamen i billedkunst skulle lave en udstilling, der repræsenterede skulptur, grafik og maleri. Jeg holder også meget af den hollandske kunstner Truus Mengers skulptur, der hedder De glemte Idealister, og urværkerne, som jeg fandt i Tallinn, da jeg engang skulle lave en udsmykning på den danske ambassade dernede.

Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?

Vi har haft rigtig mange spektakulære oplevelser her i huset, synes jeg. Specielt kan jeg nævne en af galleriets ferniseringer, hvor vi sendte fire små originale malerier af sted med balloner. De endte helt oppe i den norske skærgård, og alle fire blev fundet.

Hvad har du sidst købt til din bolig?

Et maleri af Frank Rubin. Han var en ener i dansk billedkunst, ivrigt eksperimenterende med form, farve og materiale. Frank Rubin fik jeg et nært personligt kendskab til, da han var en af de første kunstnere, jeg arrangerede udstilling sammen med i 1988.

Hvad vil du aldrig have indenfor din dør?

Der er meget, jeg ikke ønsker, men først og fremmest ønsker jeg at omgive mig med original kunst og ikke kopikunst.

Hvor vil du flytte hen næste gang?

Når jeg er så glad for det sted, hvor jeg bor, tænker jeg ikke på at flytte. Her har jeg jo også mit arbejde, og Galleri Gl. Lejre skal til september 2013 fejre 25 års jubilæum.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.