Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Går du lyskæde-amok?

LED-lys har gjort lyskæder langt billigere i drift end i glødepærens tid. Derfor kan det friste at skrue op for den elektriske julepynt både udendørs og indendørs. Men alt med måde, så julefreden bevares.

Lysfesten til jul suppleres i stigende omfang med en lydfest, hvor for eksempel en julemelodi på de udendørs anlæg aktiveres, når nogen passerer huset, fortæller formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær.
Lysfesten til jul suppleres i stigende omfang med en lydfest, hvor for eksempel en julemelodi på de udendørs anlæg aktiveres, når nogen passerer huset, fortæller formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær.

Buske eller træer beklædt med lyskæder, et mindre lyshav på altanens gelænder eller lysende stjerner og hjerter i vinduerne. De fleste af os vil gerne markere, at julen er en lysfest.

På bestemte villaveje er der i mange år gået sport i at kunne dupere med den mest overdådige elektriske udsmykning.

Formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, konstaterer i hvert fald, at lysfesten på villavejen er taget til i de senere år.

- Jeg husker en sag om en husejer, der havde et oplyst julelandskab i haven med et tog, der kørte rundt og piftede højlydt. Men her må jeg sige, at selv om man selv synes, at den slags kan være sjovt, er det ikke sikkert, at dine naboer er enige. Efter nogle dage kan det blive temmelig belastende med et lys, der flasher rødt, gult og grønt gennem dit soveværelsesgardin, siger Allan Malskær.

Han tilføjer, at lysfesten også i stigende omfang suppleres med en lydfest, hvor for eksempel en julemelodi på de udendørs anlæg aktiveres, når nogen passerer huset.

Men hvis naboens lysfest generer, er der ikke meget at stille op. Når det gælder gener fra lys, er der nemlig ingen faste regler i politivedtægten i modsætning til for eksempel støj.

- Grundejerforeningerne kan ikke blande sig i, hvad der foregår på den enkelte grundejers matrikel. Er man voldsomt generet, kan man henvende sig til politiet, men man skal ikke regne med, at det er noget, som de vil prioritere. Mit bedste råd er, at tage en snak med naboen eller genboen over en kop kaffe og på den måde forsøge at få løst problemet, siger Allan Malskær, der også oplever klager over generende lys på andre årstider end julen.

Det kan for eksempel være laserlys, som folk sætter op ved festlige lejligheder.

Arkitekt Kristine Viren, der er redaktionschef i Bolius, synes, at det er smukkest, hvis man holder julebelysningen på et moderat niveau, men tilføjer dog, at der også skal være plads til at skeje ud.

- Jeg har ikke lyst til at være alt for rigid, når det handler om jul. Når jeg kører gennem et boligområde, glædes jeg da over, at nogen gider gøre en masse ud af at juleudsmykke deres hus, og især hvis det også er gjort med en vis portion humor. Lysende nissemænd i haven hos børnefamilier, synes jeg også er helt i orden, siger Kristine Viren.

For hende er det et større problem, at farvegengivelsen på nogle af lyskæderne er meget dårlig og ubehagelig med enten hvinende koldt og blåt lys eller skrigende karrygult.

Skal der pyntes op med kæder, så vælg kvalitetskæder med et godt lys og afprøv dem i butikken først, lyder rådet.

Følg også boligstoffet på Facebook

Selv om den elektriske udsmykning, ifølge Bolius-arkitekten, ikke behøver at være superæstetisk, sætter hun dog grænsen ved blinkende lys og pynt, der larmer.

- I mit eget kvarter er der en, som har installeret bjældelyd, og det lyder rigtigt hyggeligt, når jeg cykler forbi. Dog er jeg ikke så sikker på, at jeg ville finde det så hyggeligt, hvis det var fra min egen nabo, der lød bjældeklang i hele julemåneden, siger Kristine Viren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.