Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere sikrer hjemmet mod indbrud

Aldrig har så mange huse været udstyret med en tyverialarm i Danmark. Efterspørgslen på indbrudssikring er på få år mere end fordoblet hos de store danske sikkerhedsselskaber, og selv brancheorganisationen finder det overdrevet.

Var det noget med et såkaldt panic room med solide betonvægge, hvor du kan barrikadere dig, mens hjemmerøveren ribber dit hjem for værdier?

Det lyder måske ekstremt, og som noget man ellers kun forbinder med tegneren Kurt Westergaard og DF-leder Pia Kjærsgaard - eller Jodie Foster i rollen som mor, der sammen med sin datter gemmer sig for en bande i filmen »Panic Room«.Men det er i virkeligheden slet ikke så sjældent, som man skulle tro.

Danskerne sikrer nemlig i stigende omfang deres hjem mod indbrud og tyveri, og aldrig har så mange danske husstande haft en tyverialarm installeret, som det på nuværende tidspunkt er tilfældet.

Det viser nye tal fra alarmselskaberne og deres brancheorganisation. Og selv om et panikrum måske lyder som en yderligtgående installation, så er der også flere, der efterspørger den type sikring i deres hjem.

De to største firmaer, når det gælder tyverialarmer og sikring af private hjem, G4S og Dansikring Direct, oplyser begge, at de på få år har oplevet markante stigninger i efterspørgslen på deres produkter til private.

»Danskerne har traditionelt været dårlige til at sikre deres hjem, selv om risikoen for indbrud i Danmark er relativ høj. Det er de ved at komme efter nu og har fået en større trang til at passe på sig selv og deres familie,« siger Per Bloch, privatmarkedschef i G4S.

Han begrunder danskernes øgede tyverisikring med det store mediefokus på østeuropæiske bander og hjemmetyverier, og det er en forklaring, som konkurrenten Dansikring Direct kan genkende. Her viser tal fra 2008 og frem til i dag, at firmaet har mere end fordoblet sit salg, og man forventer fortsat vækst i salget.

»Mediernes fokus på indbrud og kriminalitet er steget i disse år - det er i hvert fald min fornemmelse. Det kan have været medvirkende til den stigende efterspørgsel,« siger Peter Folman, afdelingsleder for telesalg & marketing i Dansikring Direct.

Amerikanske tilstande

I SikkerhedsBranchen, der er alarmselskabernes brancheforening, er tendensen til tyverisikring også til at få øje på. Antallet af husstande med tyverisikring er steget fra 135.000 i 2005 til 250.000 i 2011 ifølge foreningens beregninger.

Men det kan ifølge organisationen ikke forklares med et øget antal indbrud:»Der er ikke statistisk belæg for den markante stigning i sikring. Folk føler sig bare mere utrygge. Antallet af indbrud er fladet ud, men med 40.000 indbrud i 2011 har alle enten selv oplevet et indbrud eller kender nogen, der har oplevet det. Det er kommet meget mere ind på livet af os, end da hjemmerøverier bare var noget, man læste om, og som typisk foregik ovre i København,« siger informationschef i SikkerhedsBranchen Helge Kierkegaard.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser da også, at antallet af indbrud i private hjem er faldende, og frygten for indbrud er således noget større end sandsynligheden for det. Og frygten får dem ifølge Helge Kierkegaard til at sikre deres hus - også på mere ukonventionelle måder.

Han fortæller, at der er eksempler på mennesker, der bruger op til 150.000 kr. på at få installeret et panikrum i hjemmet, så de kan føle sig helt sikre.

»Vi ser folk investere i ting, vi aldrig så for bare fem-ti år siden. Flere boligforeninger hegner sig ind, og jeg tror, at det er et spørgsmål om tid, før nye boligbyggerier får bygget mure med en bom, så det kun er beboere, der kan komme ind. Det er meget almindeligt i USA,« siger han.

Følg boligstoffet på Facebook

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.