Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boligstil afhænger af landsdel

Jyder vil have (billig) plads. Københavnere betaler gerne kassen for kunst og håndværkere. I hvert fald statistisk set. Se om du kan genkende dig selv i beskrivelsen her.

Statistisk set er der store forskelle mellem landsdelene, når det handler om, hvad vi prioriterer i boligen. Nordjyder bor i parcelhuse og har god plads, mens folk i hovedstadsområdet har noget mindre boliger, som de dog bruger en del penge på.
Statistisk set er der store forskelle mellem landsdelene, når det handler om, hvad vi prioriterer i boligen. Nordjyder bor i parcelhuse og har god plads, mens folk i hovedstadsområdet har noget mindre boliger, som de dog bruger en del penge på.

Hvis du bor i Hovedstadsområdet, er du mere klar til at bruge mange penge på dit hjem, end hvis du bor i Nordjylland. Til gengæld vil dit hjem ofte være en del mindre end et typisk jysk parcelhus.

Det er nogle af de forskelle, man ifølge Bolius.dk kan udlede om danskernes boformer, hvis man går statistisk til værks.

Bolius, som er et videncenter for boligejere, har med hjælp fra Danmarks Statistik, en livsstilekspert og en antropolog kigget på, hvordan danskere i forskellige dele af landet bor, hvad de prioriterer i deres bolig, og hvor mange penge de bruger på den.

Parcelhuse og lejligheder

Jyderne har langt større boliger, end sjællænderne har. Og parcelhuse er den mest udbredte boform i Nordjylland, mens lejligheder er langt den hyppigste boform i København, viser tallene blandt andet. 

Men der er også store forskelle på, hvordan vi indretter os, fortæller Niels Folmann til Bolius.dk. Han er kendt fra en stribe boligprogrammer på tv, senest serien 'Danmarks skønneste hjem', som har givet ham et godt indblik i de generelle forskelle, man ser i byggestil og boligindretning rundt om i landet. 

Niels Folmann peger blandet andet på, at især nordjyder og sønderjyder er gode til at skaffe sig mere plads for relativt få penge ved at lave gamle landejendomme og lader om. Her bruges nye materialer, og man åbner i stor stil op til kip, fortæller han.

Håndværkere

Nærmest omvendt forholder det sig i hovedstadsområdet, hvor man bor tættere og ikke altid lige kan udvide, men til gengæld er klar til at bruge rigtig mange penge på at forbedre den eksisterende bolig. Folk i København, Hellerup, Charlottenlund og Frederiksberg bruger allerflest penge af alle på at indrette sig, og de har ofte håndværkere til det hele, fortæller Folmann.

"Gulvene er malet med blank epoxymaling, så de står knivskarpt. Der kommer flere og flere farver på væggene, og så bliver der investeret i kunst til væggene," forklarer Folmann til Bolius.dk. På dette område er man dog også godt med i Aarhus og østjylland pga de mange lejligheder og patriciervillaer, der også findes her.

Symbolsk nok er Fyn stedet, hvor alle tendenser og stilarter mødes. 

"Fyn er alt fra gamle nedlagte vandmøller og bondegårdsidyl med stråtækte huse til nytegnede, arkitektoniske perler," siger Niels Folmann til Bolius.dk.

Læs mere hos Bolius.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.