Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bojesens barnebarn viderefører klassikerne

Sus Bojesen Rosenqvist har aldrig mødt sin farfar, sølvsmed Kay Bojesen, der døde, før hun blev født. Alligevel har hun altid haft hans arbejde tæt inde på livet, og i dag sætter hun en ære i at videreføre Kay Bojesens Grand Prix-bestik med respekt for de værdier, der ligger bag designet.

»Hans bestik flasher ikke, og det dominerer ikke. Men det er smukt, og så er det et sindssygt godt redskab,« fortæller Kay Bojesens barnebarn, Sus Bojesen Rosenqvist, der for to år siden overtog ansvaret for produktion af sin farfars sølv- og stålbestik.
»Hans bestik flasher ikke, og det dominerer ikke. Men det er smukt, og så er det et sindssygt godt redskab,« fortæller Kay Bojesens barnebarn, Sus Bojesen Rosenqvist, der for to år siden overtog ansvaret for produktion af sin farfars sølv- og stålbestik.

Vi sidder i Sus Bojesen Rosenqvists stue i en stor, gammel villa på Frederiksberg. Her bor hun med sin mand og deres to børn og lever hverdagsfamilielivet. Men det er også herfra, Sus Bojesen Rosenqvist arbejdsdag som direktør i Kay Bojesen Aps går.

Side om side med private fotos og ejendele ligger stablede æsker med bestik klar til at blive pakket og sendt af sted til forhandlere af Kay Bojesen. I arbejdsværelset ved siden af stuen står Sus Bojesen Rosenqvists kameraudstyr, som hun selv tager alle billeder til virksomheden med, og i spisekøkkenet står to tændte bærbare pc'er ved siden af en bunke nye brochurer med Grand Prix trykt på forsiden.

Rundt omkring kigger nogle af Kay Bojesens træklassikere aben, elefanten og tinsoldaten frem fra skjul i bogreoler og skabe.

Hjemmet er klassisk indrettet og trækker tydelige spor fra en fortid, hvor man satte pris på enkle, rene og funktionelle linjer uden prangende detaljer.

- Det er på mange måder lig de værdier, der ligger bag Kay Bojesens design. Hans bestik flasher ikke, og det dominerer ikke. Men det er smukt, og så er det et sindssygt godt redskab, fortæller Sus Bojesen Rosenqvist, der for to år siden overtog ansvaret for produktion af Kay Bojesens sølv- og stålbestik.

Sus Bojesen Rosenqvist er den eneste ud af en søskendeflok på fire, der aktivt har engageret sig i videreførelsen af Kay Bojesens design.

- Jeg har altid interesseret mig for det, så det er kommet meget naturligt, fortæller Sus Bojesen Rosenqvist, der allerede som gymnasiepige stod i sin farfars store forretning i Bredgade i København.

Indtil sin død stod Kay Bojesen selv i forretningen, og det var også her, han havde sit værksted. Senere overtog hans kone, Erna Bojesen, den daglige drift sammen med en bestyrer, og da Sus Bojesen Rosenqvist blev gammel nok, kom hun også om bag disken.

- Det var en meget flot forretning. Et helt overflødighedshorn af smukke ting samlet på ét sted. Og den tilhørte en helt anden tid. Der blev røget store cigarer og tænkt store tanker i baglokalerne, fortæller Sus Bojesen Rosenqvist, der senere selv åbnede en forretning i Læderstræde med en veninde, hvor hun også solgte sin farfars klassikere.

Følg også boligstoffet på Facebook

- Hans ting har simpelthen altid været en del af mig. I mit barndomshjems stod hans træfigurer også overalt, fortæller Sus Bojesen, Rosenqvist, hvis far, Otto Bojesen, også sad i bestyrelsen i firmaet i mange år.

I dag forsøger Sus Bojesen Rosenqvist som kaptajn ved roret først og fremmest at være tro mod den linje, Kay Bojesen lagde for sit design af bestikket.

- Han havde et ønske om, at bestikket skulle nå ud til et bredt publikum. Hans indstilling var altid, at hans ting skulle være for alle, og det arbejder jeg hen imod, at det bliver, siger Sus Bojesen Rosenqvist og fortsætter:

- Det er meget vigtigt for mig at være tro mod Kay Bojesens tanke, men det er samtidig også vigtigt at være tro mod tiden. Og det var Kay Bojesen også. Han var fremsynet og greb muligheden for at producere i stål, da den åbnede sig. På samme måde har vi fået muligheder for at lave flere finesser i dag, men jeg laver kun ændringer, hvis jeg er overbevist om, at min farfar ville have gjort det samme, fortæller Sus Bojesen, der af samme årsag heller ikke er interesseret i at lancere nye produkter i sin farfars navn, bare fordi hun måske kunne:

- Vi har nogle flagskibe, der holder 100 procent, og så skal der ikke lige pludselig komme en brødbakke i stål, bare fordi man kan. En døgnflue ville varme hurtigt på kontoen, men det er jeg ikke interesseret i. Så må man gøre sig umage med det, man har i stedet for at koge suppe på det. Og hvis det ikke lykkes at være tro mod Kay Bojesens design, så skal det ikke produceres. Så kan man ligeså godt kalde det for noget andet.

På trods af en stærk familiefølelse for sin farfars design, er Sus Bojesen Rosenqvist med årene blevet mere bevidst om at lægge den til side, når det er nødvendigt:

- Man kan ikke være så ærekær over for noget og overleve samtidig. Man er nødt til at gå på kompromis og nødt til at tænke forretningsmæssigt i nogle sammenhænge. Men det betyder noget for mig rent følelsesmæssigt at holde gang i det på den bedst mulige måde, og jeg vil for alt i verden ikke på kompromis med kvaliteten.

Den samme følelsesmæssige tilknytning havde Sus Bojesen Rosenqvist ikke haft til et hvilket som helst andet job, og hun havde aldrig påtaget sig samme mængde arbejde, hvis det ikke havde været fordi, det var et familieforetagende:

- Det havde jeg ikke gjort. Det har både været en stor økonomisk risiko og et kæmpe arbejde at overtage produktionen af bestikket. Så langt var jeg ikke gået for et hvilket som helst andet bestik. Og i og med at jeg kører firmaet hjemmefra, er det da også på grænsen til overdrift på min egen familie, hvilket de nu tager ganske pænt. De er søde til at hjælpe mig med ordrerne især her op til jul, smiler Sus Bojesen, hvis børn er 10 og 15 år gamle.

Selv om de vokser op med arven efter Kay Bojesen på samme måde, som hun selv gjorde, har hun ikke noget ønske om, at de nødvendigvis engang skal overtage for hende, hvis det ikke er det, de vil:

- Det skal ikke blive i familien for enhver pris. Det ville glæde mig, men det vigtigste for mig er, at det ender i hænderne på nogle, der tager ordentlig hånd om det og passer på det. Det er ikke til at sige nu, om det bliver mine børn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.