Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi er flyttet: Til ny øboertilværelse på Orø

Marie Hansen kunne ikke finde sig ordentlig til rette i Holbæk, da hun blev pensionist. Derfor valgte hun at flytte til Orø, hvor hun i dag nyder tilværelsen som øboer i et lille rækkehus med rare naboer omkring sig.

Marie Hansen i forhaven til sit rækkehus. Her sidder hun ofte og nyder morgenolen om sommeren. Bamse, er et kært »gadekryds«. »Jeg havde første hans mor, og hun fik fire hvalpe ved kejsersnit. Så jeg forærede moren væk og beholdt ham her.«
Marie Hansen i forhaven til sit rækkehus. Her sidder hun ofte og nyder morgenolen om sommeren. Bamse, er et kært »gadekryds«. »Jeg havde første hans mor, og hun fik fire hvalpe ved kejsersnit. Så jeg forærede moren væk og beholdt ham her.«

Hvem: Marie Hansen, pensionist.

Hvortil: Lejet rækkehus i 2 etager og på 85 kvadratmeter i Bybjerg på Orø.

Hvorfra: Lejet rækkehus i moderne byggeri i Holbæk tegnet af Henning Larsen.

Hvorfor er du flyttet?

For fem år siden måtte jeg sælge mit dejlige rækkehus i Tisvildeleje. Jeg havde et par år forinden fået en arbejdsskade som 58-årig og havde ikke råd til at bo der længere. Desværre. Jeg flyttede til Holbæk, hvor jeg var skrevet op til en lejebolig, bl.a. fordi min søster bor der. Først boede jeg i et etagebyggeri, men her var for meget støj. Så fik jeg et dejligt rækkehus i et moderne byggeri, Bøgegården, tegnet af Henning Larsen. Men jeg kunne ikke falde til i Holbæk. Jeg havde været meget glad for mit arbejde, som førtidspensionst følte jeg derfor, at jeg havde mistet min identitet. Jeg følte, at jeg var ingenting, og jeg savnede også vandet. Selv om der også er vand i Holbæk, var det ikke det samme som i Tisvilde.

En dag så jeg i en annonce i avisen, at der var et ledigt rækkehus på Orø, som der normalt var ti års ventetid til. Jeg fik to dage til at bestemme mig og tog over for at se på huset i februar sidste år. Den dag bankede færgen fra Holbæk  gennem isklodser, og jeg tænkte, at kan den komme over nu, kan den altid komme over. Så jeg sagde ja til huset. Og nu har jeg fået en ny identitet: Jeg er blevet øboer.

Læs også:

Vi er flyttet: Amerikaplads passer perfekt til os
Vi er flyttet: Med udsigt over dyrehaven
Vi er flyttet: Fra lejelejlighed på Østerbro til ejerlejlighed ved søerne

Hvad koster din bolig?

Jeg giver 5.100 om måneden, og det er inklusive vandforbrug. Dertil kommer varmeudgifter. Der er elradiatorer, og jeg har været lidt nervøs for at skrue for meget op. Men vi er en del beboere, der nu har fået installeret luft-til luft-varmepumpe, og det har halveret mit elforbrug, og nu er her tilmed meget varmere.

Har du lavet noget om ved din bolig?

Nej, det er der desværre ikke råd til. Jeg ville ellers gerne udskifte køkkenlågerne, som er sådan nogle typisk lysebrune fra 80erne. Jeg har dog sat nye greb på, knopper med blomster, og det har frisket op. For både varmen og hyggens skyld har jeg fået installeret en bioethanol-pejs i stuen. Jeg var heldig at få en treværelses bolig, det er jeg ellers ikke berettiget til. Men det er rart med et gæsteværelse, for jeg har ofte overnattende gæster.

Følg FRI.dk's boligstof på Facebook

Hvad har overrasket dig mest ved din nye bolig?

Jeg synes ikke rigtig, at jeg er blevet overrasket. Bebyggelsen består af 17 rækkehuse og er det eneste almennyttige byggeri på øen. Her er en vidunderlig ro og fred, og det var lige, hvad jeg søgte. Det minder mig meget om Tisvilde. Her bor en del ældre mennesker, min nabo til den ene side er en skotte på over 80 år, men til den anden side bor et ungt par, som lige har fået en baby. Jeg føler mig meget tryg her, måske er det falsk tryghed, men man hører næsten aldrig om indbrud herovre.

Hvordan er dit nye kvarter?

Det er første gang i mit liv, at jeg prøver at bo på en lille ø, men jeg har den overbevisning, at man skal prøve alting mindst én gang i livet. Jeg er hurtigt blevet en del af øens aktive foreningsliv. Lige ved siden af vores bebyggelse ligger f.eks. et forsamlingshus, hvor der er buffet til 59 kr. hver søndag.

Her er jeg fast gæst sammen med min nabo og en af hans venner. Fra mit hus er der en kilometer ned til færgen, og lige nu må vi øboere kæmpe for at bevare vores færge. De vil skære ned på afgangene, og vores skole er også lukningstruet. Her bor 880 mennesker, men om sommeren langt flere på grund af de mange sommerhus. Så er her en helt anderledes stemning, men jeg kan godt li’ vinteren herovre. I starten tog jeg oftere færgen til Holbæk, men nu kan der godt gå 14 dage imellem. Med hensyn til indkøb, har vi kun en DagligBrugs, som er lidt dyr, men det er kun når jeg virkelig har brug for det, at jeg tager turen til byen.

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.