Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svært at være lille på typehusmarkedet

Energikrav, dokumentationskrav, hård konkurrence samt prisen på ejerskifteforsikring og materialer kan gøre livet svært for mindre typehusbyggere. De store trives til gengæld som fisk i vandet i disse år.

Typehusmarkedet kan være en dyr fornøjelse for de mindre typehusbyggere. Foto: PR/Huscompagniet
Typehusmarkedet kan være en dyr fornøjelse for de mindre typehusbyggere. Foto: PR/Huscompagniet

Det går generelt godt med typehusbyggeriet i Danmark, men det er især de byggefirmaer, som i forvejen har førertrøjen på, der har oplevet en massiv stigning i omsætningen. Det drejer sig om HusCompagniet, Lind & Risør og Eurodan-huse, som ifølge en analyse foretaget for Licitationen – Byggeriets Dagblad oplevede en vækst i omsætningen på 24 pct. fra 2014-2015.

For Huscompagniets vedkommende har man hvert år de sidste otte år kunnet fejre en ny salgsrekord, og Søren Ravn, Huscompagniets afdelingsdirektør i Hillerød, oplyser, at man på landsplan forventer at øge salget fra godt 1.350 i 2016 til 1.500 huse i 2017. Det er med andre ord velbegrundet optimisme, der præger de store typehusbyggere i disse år. Men det er ingen hemmelighed i branchen, at der for nogle af de mindre typehusbyggere kan være visse udfordringer med at komme ind på et marked, som Eurodans direktør Thomas Dahl ikke tøver med at beskrive som »hårdt«.

»De mindre aktører kan have sværere ved at leve op til energikrav, dokumentationskrav og kravene til finansiering. Konkurrencen er hård, og det kræver meget at klare sig på typehusmarkedet,« uddyber han.

Også Morten Bertelsen, salgschef i Lind & Risør, kan bekræfte, at der kan være en del sten på vejen for mindre virksomheder, der vil være med i kapløbet om at bygge parcelhusdanmark op:

»Det er et svært og dyrt marked at komme ind på, bl.a. fordi der er kommet nogle nye, skærpede krav omkring ejerskifteforsikring. Jeg har set eksempler, hvor en lille leverandør skulle betale 80.000 kr. for forsikringen, fordi de ikke kunne fremvise et godt regnskab, hvor større leverandører kan slippe med 8.000-10.000 for den samme forsikring,« fortæller han.

Kræver stor startkapital

Paul Chresten Bredahl, der er direktør og ejer i enkeltmandsvirksomheden Huskongen A/S i Aarhus, hvor han tilbyder en enkelt typehusmodel på 148 kvm, kan godt genkende, at der på typehusmarkedet er nogle væsentlige ulemper ved at høre til blandt de små spillere.

»Jeg startede med en relativt høj egenkapital, så jeg er ikke selv stødt på problemet med høje forsikringspriser. Men det er klart, at starter du med en egenkapital på 100.000 kr., så kan du støde på en udfordring der. En anden ting er, at hvis du bygger 2-3 huse om året, så er du nødt til at lægge en helt anden og langt højere pris for byggematerialer end de store virksomheder, som kan købe ind til en god pris, fordi de bygger 300-500 huse om året,« siger han.

Læs mere om typehusefirmaerne i Boligens tema:

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.