Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se køkkenet i nyt lys

Godt lys skal der til, når grøntsagerne til thairetten skal snittes helt fint. Skal du bygge nyt køkken eller renovere det gamle, er det en god idé på forhånd at vide, hvor lamperne skal monteres.

Det er en dyr løsning, men i tilgift får man en uovertruffen belysning over sit køkkenbord.
Det er en dyr løsning, men i tilgift får man en uovertruffen belysning over sit køkkenbord.

Se billeder  og læs om de mange spændende løsninger til godt lys i køkkenet i galleriet til højre>>

Loftlamper
Nedhængte pendler er stadig danskernes foretrukne lyskilde, når der skal lys over køkkenbordet. Der findes et utal af modeller, men ikke alle er lige anvendelige.

Sværger du til denne form for belysning, så tænk i fleksibilitet. 

For eksempel kan det være praktisk, at lamperne er justérbare i højden, især hvis man har et køkkenbord, der adskiller køkkenet fra spiseafdelingen. Kan lamperne hæves, får man et frit udsyn. Omvendt har man engang imellem brug for et mere koncentreret lys, og det kan man få, hvis lampen kan komme helt tæt på køkkenbordet.

Vær opmærksom på, at skærmen ikke er for stor, da den let kan komme til at hænge i vejen.
Undgå at hænge lamperne i midten af køkkenbordet, hæng dem gerne 10 -15 cm tættere på bagkanten af bordet, det giver for det første et bedre arbejdslys og for det andet er man sikker på ikke at støde hovedet ind i dem.
Sørg for at skærmene er »tæt«, så man ikke bliver blændet af lyskilden.

Følg FRI.dk's boligstof på Facebook

Overvej eventuelt én lang model i stedet for flere små, det er ofte billigere og langt nemmere at få monteret.
Det er altid en god idé at montere lamperne i en strømskinne, det giver større fleksibilitet, og man har desuden mulighed for på en ubesværet måde at supplere antallet af lamper, hvis man ikke har lys nok over bordet.

Vægmonteret og fleksibelt køkkenlys

De vægmonterede og fleksible lamper er for alvor kommet ind i køkkenet.

For nogle få år siden var det næsten uhørt at bruge dem som belysning i køkkenet, men mange af de nye væg/arbejdslamper er som skabt til netop køkkenet. Måske er det forklaringen på deres popularitet. 

Da mange fravælger de traditionelle overskabe til fordel for hylder, er små væglamper med drejeled ofte den bedste løsning, fordi de tilbyder en større fleksibilitet end de små indbyggede spots under overskabene.
Placér væglampen, så du får størst glæde af dens arbejdsradius.

Læs også: Enhver har ret til et realistisk køkken

Skal du modernisere dit køkken, så vær fremsynet med hensyn til belysningen. Få i forvejen rillet ud til ledningerne. En væglampe med synlig ledning er nemlig ikke nær så elegant som en uden.

Køkkenet skal holde i mange år, køb derfor kvalitet. Når man bruger både 100.000 kr. og 200.000 kr. på et nyt køkken, er det dumt at spare nogle få tusinde kroner på lamperne, som er så vigtige for køkkenets funktion.

Loftmonterede spots til køkkenet
Mange af de store køkkenfirmaer benytter denne belysningsform, fordi den har flere fordele. Hvis de indbyggede spots er placeret korrekt i loftet, får man den allerbedste form for lys over køkkenbordet, og der er aldrig noget, der hænger i vejen.
Placeringen er meget afgørende – er de indbyggede spots først placeret, er de ikke lige til at flytte igen.

Lad være med at spilde krudtet på at belyse gangarealer og store gulvflader med spots.

Sørg for at armaturet placeres så langt ind over bordet, at du ikke selv står og skygger for lyset. Især ved vasken er det vigtigt med tilstrækkeligt lys.

Du får det bedste lys hvis lyskilderne lapper ind over hinanden, så vælg hellere en spot med for stor spredning, end en som giver et koncentreret lys på et lille område.

Mange indbygningsspots er justérbare med hensyn til i hvilken retning lyset skal falde, hvilket naturligvis er stor fordel.

Har man ikke mulighed for at få sine spots indbygget i loftet, er spots monteret i en strømskinne et godt alternativ og kan i mange tilfælde foretrækkes, fordi man får en større fleksibilitet.

Monterer du små spots under overskabene, så placér dem ca. 25 cm fra væggen og ikke i midten af skabet. Som en tommelfingerregel skal der ca. sidde en spot pr. meter.

Læs også: Enhver har ret til et realistisk køkken

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.