Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Papirkunstnerens rosenhave

Roser i alskens sorter og farver slynger og snor sig mellem hinanden og danner rammen om papirkunstner Jette Frölichs private haveparadis.

Et hjørne af den store gårdsplads er overdækket og bruges hele sommerhalvåret, når familien samles til hyggeligt samvær. Omkring og hen over halvtaget vokser en frodig blåregn, som i år har haft kaskader af blomster. De grågrønne havemøbler med plads til mange har Jette Frölich selv tegnet og fået en snedker til at bygge.
Et hjørne af den store gårdsplads er overdækket og bruges hele sommerhalvåret, når familien samles til hyggeligt samvær. Omkring og hen over halvtaget vokser en frodig blåregn, som i år har haft kaskader af blomster. De grågrønne havemøbler med plads til mange har Jette Frölich selv tegnet og fået en snedker til at bygge.

Da Jette Frölich for 15 år siden overtog sit hus og den tilhørende kuperede grund, var her ikke andet end jord og et kastanjetræ.

Men for ti år siden begyndte hun at lægge grundstenen til den overdådige rosenhave, som netop i disse uger viser sit ypperste.

Tag på rundtur i rosenhaven - se galleriet til højre ...

Haven er gennemtænkt fra ende til anden og anlagt – ikke på én gang, men over lang tid, da Jette Frölich som regel planlægger og færdiggør én ting ad gangen, før hun begiver sig ud i nye tiltag.

Den vilde have

Haven består i dag af tre dele: En formel, fransk rosenhave, græsplænen i flere niveauer omkranset af store rododendron og som sidste skud på stammen, den vilde have, der på lang sigt skal virke som en skovhave med tilfældig beplantning og frodige klatreroser, der snor sig op i træerne.

Det har gennem hele forløbet været vigtigt for Jette Frölich at skabe forskellige rum og vinkler i haven. Til det formål har hun flere steder brugt »skillevægge«, som tydeligt markerer, at her går grænsen mellem to forskellige afdelinger.

Det ses bl.a. for enden af rosenhaven, hvor et simpelt espalier, bestående af to granstammer med ståltråd imellem, danner baggrund for et pæretræ og et par roser, som med tiden skal vokse ind mellem hinanden og virke som en luftig væg.

Inspirationen til espalieret har Jette fået på Sofiero Slot i Helsingborg, som var dronning Ingrids barndomshjem.

Derudover har det ligget hende meget på sinde, at der altid er steder i haven, hvor øjet kan finde ro. Det vil sige store, rolige flader af græs eller andet grønt som kontrast til det flimrende blomsterhav, som rosenhaven udgør, når den står i fuldt flor.

Symmetriske bede

Noget af det første, Jette Frölich tog fat på for ti år siden, var at anlægge den store gårdsplads og de symmetriske rosenbede omkring kastanjetræet. Stærkt inspireret af franske og engelske formelle haver ønskede hun et område med mindre bede fyldt af historiske roser.

 

I de første år var jorden mellem roserne bar, men et besøg af forlæggeren og haveentusiasten Claus Dalby ændrede dette. Han foreslog, at hun plantede bunddække mellem roserne, og valget faldt på geranium i forskellige udgaver.

Gårdspladsen, som i dag er det naturlige samlingspunkt for hele familien, er omkranset af slyngroser, som Jette Frölich styrer hen ad hegn og omkringstående træer og buske, så de nærmest virker som et stort, bølgende rosenhav.

Hun har primært valgt de gamle, ikke-remonterende rosensorter. Ligesom med jordbærsæsonen, nyder hun dem mest, når de topper i en kortere periode, for derefter at »gå i grønt«.

Fra rosenhaven har Jette Frölich bygget en lille stentrappe, som fører ned til en frodig grøn græsplæne, omkranset af rododendron i sarte farver, samt naboernes høje træer.

På et tidspunkt overvejede havens ejer, om hun skulle anlægge en forsænket have på dette sted, men besluttede at lade området stå som det var, dels af hensyn til børnebørnenes leg, dels fordi hun nød den rolige, grønne stemning.

Samarbejde med Vorherre

Den sidste del af haven ligger på østsiden af huset og er ved at blive anlagt som en vild have. For at komme ind i denne del, må man passere en port af to store, klippede bøgetræer, hvor klatreroser snor sig op ad stammen og videre ud i kronen.

I modsætning til rosenhaven, som Jette styrer egenhændigt, vil hun i vildhaven samarbejde med Vorherre! Det betyder, at hun vælger, hvad der skal plantes, men han bestemmer, hvordan det skal vokse.

»Meningen er, at her skal være en fortryllet skovhave med vildtvoksende roser og klematis i træerne kombineret med bl.a. pæoner, geranium, liljekonval og skovjordbær nedenunder. Med tiden skal her også opstilles en lille pavillon, som primært skal fungere som legehus for mine børnebørn.«

Afslapning

Selv om Jette Frölich efterhånden har fået indrettet sin have, som hun vil have den, har hun stadig mange projekter i støbeskeen.

I stedet for at se det som en byrde, nyder hun hele processen: Fra den første tanke opstår til hun luger omkring det færdige resultat lang tid efter. For hende er havearbejdet nemlig ikke en pligt, men i høj grad en kilde til afslapning, når hverdagen ind imellem skal på stand by.

Tag på rundtur i rosenhaven - se galleriet øverst til højre i denne artikel ...

Læs også:

Jette Frölichs fem bedste haveråd - og fem yndlingsroser

På besøg hos en have-maksimalist

Fra ukrudt og kaos til harmoni i byhaven

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.