Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Omvendt forældrekøb«: Stadig flere køber en bolig til deres forældre

Alle har hørt om forældrekøb, men det er ikke kun de unge, som har glæde af fænomenet. Flere og flere danskere er begyndt at købe boliger til deres aldrende forældre.

Vi vil gerne tage os godt af vores forældre, når de kommer op i alderen, og et ’omvendt forældrekøb’ kan være en måde at gøre det på. Foto: Nybolig/PR
Vi vil gerne tage os godt af vores forældre, når de kommer op i alderen, og et ’omvendt forældrekøb’ kan være en måde at gøre det på. Foto: Nybolig/PR

Mange har stået i den situation at skulle hjælpe deres forældre med at finde en egnet lejebolig til seniorårene. En opgave, der bestemt ikke altid er let, og for flere og flere er løsningen i stedet at investere i et »’omvendt forældrekøb«; det vil sige, at de voksne børn køber en bolig til deres forældre. En undersøgelse, som Nybolig har foretaget blandt sine ejendomsmæglere, viser, at 52 pct. oplever, at omvendt forældrekøb er en stigende tendens. Samtidig forventer 76 pct., at tendensen vil vokse yderligere i fremtiden.

Det er der hovedsageligt to forklaringer på, fortæller Thomas Hovgaard, som er presseansvarlig i Nykredit.

»Der er overordnet to grupper, der står bag de omvendte forældrekøb. Den ene er, hvor børnene køber en bolig til deres forældre, fordi de er i stand til at hjælpe dem med en bedre bolig, end de selv ville kunne købe, når man regner boligsikring, faldende indtægt og skat med. Den anden gruppe er familieoverdragelsen, hvor børnene køber forældrenes bolig, så de på den måde kan overtage en del af forældrenes friværdi skattefrit, mens forældrene fortsætter som lejere. Hvis man tænker det omvendte forældrekøb som en investering, får man nok hellere ikke mere loyale og stabile lejere end sine forældre.«

Kærlighed til forældrene

Nyboligs survey viser, at der - som Thomas Hovgaard siger - er flere motiver bag omvendt forældrekøb. Det følelsesmæssige element har dog en solid placering som topscorer. Således angiver 50 pct. af ejendomsmæglerkædens mæglere, at en del af grunden til, at folk vælger at købe en bolig til deres forældre, er »af kærlighed, fordi de gerne vil hjælpe deres forældre,« mens 39 pct. angiver, at der er tale om »en delvis investering«. 29 pct. svarer, at folk bl.a. er drevet af et ønske om at få forældrene tættere på, så de kan passe børnebørnene.

Thomas Hovgaard understreger, at omvendt forældrekøb stadig fylder forholdsvis lidt i statistikkerne over salg og køb af boliger i Danmark, og at det fortrinsvis er højtlønnede, der har mulighed for at foretage den form for investering. Men han er ikke overrasket over, at tendensen er stigende blandt de vellønnede, og det giver god mening, at motivet ofte er følelsesmæssigt, vurderer han.

»Siden de er kommet så meget ovenpå, at de har høje uddannelser og gode lønninger, har de sikkert fået god støtte hjemmefra, og det tror jeg, mange gerne vil kvittere for,« siger Thomas Hovgaard til Berlingske Boligen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.