Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nysgerrige danskere: Så mange af os kigger ind ad andres vinduer

Nej, selvfølgelig ikke, vel? Men ifølge en ny undersøgelse er sandsynligheden for, at du gør det, meget stor.

Vi mennesker er nysgerrige væsner, der gerne vil se, hvordan de andre lever. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Analyse Danmark. Foto: Georgie Pauwels
Vi mennesker er nysgerrige væsner, der gerne vil se, hvordan de andre lever. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Analyse Danmark. Foto: Georgie Pauwels

Næsten 2 ud af 3 danskere kigger ind ad andres vinduer. Og mange af os gør det endda med vilje.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark på vegne af gardinvirksomheden Luxaflex.

I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de gerne kaster et nyfigent blik ind gennem fremmede ruder for at se, hvordan andre har indrettet sig.

Undersøgelsen viser samtidig, at mere end hver tredje af os ikke bryder sig om, at forbipasserende kigger ind, og ruller gardinerne ned for at undgå det. Men nysgerrigheden vinder altså i mange tilfælde over empatien. For sandsynligheden taler for, at en stor del af de samme personer, som ikke vil have deres hjem inspiceret af forbipasserendes øjekast, ikke selv kan lade være med lige at dreje hovedet og lure lidt på, hvordan der mon ser ud i naboernes stuer.

Ifølge sociolog og forfatter Emilia van Hauen er der tale om helt naturlig og forventelig, menneskelig adfærd, som blandt andet bunder i, at vi forsøger at bevare eller forbedre vores plads i det sociale hierarki.

Nysgerrige kvinder

»Vi mennesker er ufatteligt gode til mønstergenkendelse, det ligger i vores natur, og vi får mange flere informationer ved at kaste et blik af få sekunders varighed, end vi er bevidste om. Vi vil vide, hvordan de andre bor, for at se, om der er noget, vi kan genkende. Hvordan er de mennesker, der bor der? Minder de om mig? Er vi på samme hold? Og er de under eller over mig i hierarkiet? Hvis de er over, er der så noget, jeg kan gøre for selv at komme højere op eller blive mere sikker på at kunne bevare min plads i fællesskabet? Det er til dels af samme grund, som når så mange af os f.eks. ser realityprogrammer om luksusboliger. Vi vil se, hvordan de rige bor, selvom vi sandsynligvis aldrig kan få råd til de huse, der vises. Man tænker: 'Måske kan jeg ikke købe huset, men jeg kan da købe sofaen, og så er jeg på vej op i hierarkiet',« siger Emilia van Hauen.

Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser også, at kvinder er mere nysgerrige end mænd. Mens 22 pct. af kvinder svarer, at de ’ofte’ kigger ind ad andres vinduer, gælder det samme kun for 14 pct. af mænd.

»Det kan hurtigt blive for firkantet, når man taler om kønsforskelle, men generelt er kvinder mere socialt orienterede end mænd. Når kvinder kigger ind ind ad andres vinduer, er det bl.a. for at se om de andre er bedre end dem til at skabe gode rammer om de sociale sammenhænge, og om der er noget, de kan lære,« lyder kommentaren fra Emilia van Hauen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.