Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Masser af vinslotte til salg

Et slot fra det 11. århundrede tæt på Lyon med tilhørende jord for 11 millioner eller en lille perle ved Pomerol med et gammelt stenhus og en produktion på cirka 150 kasser vin om året til 3,7 mio. kr. Franske vingårde- og slotte er faldet i pris og opkøbes af mange udlændinge. Kun i Provence og Champagne holder priserne.

Det ligger 35 minutter i bil fra Lyon. Château de Montelu fra 11. århundrede med tårnværelser, uendelige rækker af stuer og saloner, parketgulve, kaminer og træudskæringer. I alt næsten 1.000 kvadratmeter beboelse og dertil en passende park med søer og plæner. Plus selvfølgelig 56 hektar med landbrugsjord, hvoraf de 11 hektar er udlagt til vinproduktion: Her produceres en rød Beaujolais af god kvalitet og en lille smule hvid til husbehov.

Prisen er 1,5 millioner euro, eller 11,2 millioner kroner. Men så får man også adskillige avlsbygninger, portnerbolig, skovhuse og arbejderboliger med i købet. Og hvis man er lidt effen, kan man måske forhandle prisen yderligere ned. For slottet har været til salg længe, og lige som andre regioner i Frankrig er også Beaujolais hårdt ramt af vinkrisen.Det er den faldende eksport og et stærkt ændret drikkemønster på hjemmemarkedet, som de senere år har gjort livet surt for de franske vinbønder. I udlandet slås de med konkurrencen fra Chile, Australien, Argentina og Californien, og i Frankrig ser de vinsalget dykke dramatisk, fordi de unge drikker mindre.

Resultatet er, at mange bliver tvunget til at sælge deres ejendomme, og tusindvis af vingårde og slotte er i de her år til salg. I visse distrikter er ejendomspriserne faldet med helt op til 50 procent over nogle få sæsoner og det har gjort det muligt for mange udlændinge at købe op. I Bordeaux-området, som er hårdt ramt af krisen, er helt op til 60 procent af køberne nu udlændinge. Først og fremmest europæere, men også rige russere, amerikanere og endda kinesere, som drømmer om deres eget château.

Det giver sig selv, at det er den dårlige jord, som bliver først til salg, og en stor del af den står endda i fare for helt at blive lagt brak som følge af EUs landbrugspolitik. Så hvis man er mest interesseret i bygningerne og mindre varm på den egentlige vinproduktion, så er der rigtig gode handler at gøre.

Drømmer man imidlertid om en alternativ tilværelse som fuldtids vinbonde, bør man i stedet satse på kvalitetsvin, der er klassificeret Appellation Controllée. Den slags ejendomme er selvfølgelig dyrere, men priserne er alligevel trykket af den almindelige afmatning, og der er masser af spændende gårde og slotte til salg.

I Bordeaux-området er der for eksempel en vingård med tilhørende 17,5 hektar jord til salg. De 14 hektar er udlagt til vinproduktion, og der fremstilles hvert år 100.000 flasker, hovedsaglig på basis af Merlot og Cabernet-Sauvignon-druer. Hele molevitten er klassificeret Appellation Medoc Cru Bourgeois. Til ejendommen hører et hus med syv værelser, som ikke er noget særligt. Til gengæld er produktionen spækket med alt det nyeste gear. Prisen: 1,28 millioner euro. Bliver vi i Bordeaux, kan man i øjeblikket købe et helt lille Askepot-slot fra det 17. og 19. århundrede, beliggende i en park med swimmingpool og fem tilhørende huse for 3,5 millioner euro. Af de 70 hektar produceres kun vin på de fem, men af en rigtig høj kvalitet.Er budgettet mere skrabet, skal man ikke fortvivle. For der er masser af vingårde til salg i Frankrig for under 800.000 euro. En lille perle ved Pomerol med et skønt gammelt stenhus og en produktion på cirka 150 kasser vin om året er netop blevet solgt for godt en halv million euro.

Især i Languedoc, som er verdens største samlede vindistrikt, er der masser af mindre, men vidunderlige og pittoreske ejendomme til salg for relativt billige penge.

Hvad for eksempel med et traditionelt Languedoc-hus, hvidt med rødt tegltag og grønmalede skodder, 200 kvadratmeter beboelse, fire store soveværelser, landkøkken, oliventræer og 50 hektar landbrugsjord midt mellem Toulouse og Montpellier. Plus selvfølgelig en skøn gammel have med stor pool. Det er lige blevet solgt for 1 million euro, og her produceres både en almindelig landvin og en appellation controllée.

Er kontoen mere smidig, er der i samme område et charmerende - men faldefærdigt - slot med tilhørende 104 hektar jord, en lukket park og gode muligheder for landbrugsturisme til salg. Pris: tre millioner euro.

Enkelte vindistrikter er mindre mærkede af krisen. I Champagne er prisen ligefrem gået op, fordi der er kamp om de gode marker i det forholdsvis lille område, som har ret til at kalde boblerne for Champagne: Prisen for én hektar er sine steder oppe på en million euro. Uden slot.

Også i Provence holder prisen på»les vignobles« sig nogenlunde oppe. Dels fordi den provencalske rosé-vin ikke er ramt af udenlandsk konkurrence på samme måde som rød- og hvidvinen, og dels fordi der er så mange, der gerne vil købe i Provence. Især udlændinge med stor købekraft og trang til sol.

Her kan man stadig få en stenhytte med tegltag - 35 kvm - og fire hektar vin i den sydlige del af Luberon for 200.000 euro, men regn ikke med mere end en lade, lyder det fra ejendomsmægleren. Skal det være indflytningsklart og have den rette provencalske stemning, stiger prisen eksplosivt. Som en lyserød idyl nær Gordes, et 450 kvadratmeter mas - landsted - fra det 17. århundrede, nyrenoveret og med tilhørende 15 hektar klassificeret medaljevin. Pris 2,8 millioner euro.

Men så er der altså også god basis for at åbne et bed & breakfast i den labre ende.

Fakta:

Mæglere med speciale i slotte

Flere ejendomsmæglere har specialiseret sig i salg af vingårde og slotte. Mange af dem annoncerer på fællessiden www.vineatransaction.com eller på www.proprietesdefrance.com men flere har også deres egne hjemmesider. Her en håndfuld af de største mæglere på området.

Vignobles Investissement

1475, avenue Albert Einstein

Le Millénaire

34000 Montpellier

Tlf. +33 4 67 22 55 52

E-mail: info@vignobles-investissement.com

Cimex Transactions

109, rue de la République

BP 20569823 Belleville

Tlf +33 4 74 66 62 00

E-mail: contact@cimextransactions.com

Millésime Immobilier

Olivier Vizerie87, avenue Galliéni

33500 Libourne

Tlf. +33 5 57 51 28 18

E-mail: o.vizerie@millesime-immobilier.com

Stéphane Paillard

Bureau Viticole10, boulevard Mirabeau

St. Remy de Provence

Tlf. +33 4 90 92 48 74

E-mail: bv@bureauviticole.fr

Les Chemins du Sud

Route de Montpellier34820 Assas

Tlf. +33 4 68 43 37 72

E-mail: info@lescheminsdusud.com

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.