Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kranerne har travlt i Udkantsdanmark: Flere og flere huse er nedrivningsklar

Antallet af tomme huse er vokset med 50 pct. på 15 år. I nogle landområder står mere end hvert fjerde hus tomt, og mange af dem er klar til at blive revet ned.

Det er især i udkantsområderne, man finder de mange tomme huse. Foto: Wayne Stadler.
Det er især i udkantsområderne, man finder de mange tomme huse. Foto: Wayne Stadler.

En ny rapport fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, tegner et danmarkskort over, hvor mange nedrivningsparate huse, der findes i Danmark, og hvor de ligger. Rapporten bringer dårligt nyt for Udkantsdanmark, for det er især på steder som Bornholm, Lolland-Falster, Langeland og Nordvestjylland, de forladte huse befinder sig. Og det er skidt for områdernes evne til at tiltrække nye skatteborgere, forklarer Nicolai Kristensen, som er professor i KORA.

»De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Som boligkøber vil man gerne kunne sælge sin bolig igen. Men hvis lokalområdet er i forfald, skabes der usikkerhed om, hvorvidt man kan sælge huset igen. Dermed tør ingen købe det. I dag ser vi meget lange liggetider og hussalg, der trækkes tilbage, fordi husene ikke kan sælges,« siger han.

KORAs rapport viser også, at udviklingen vil fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år, hvis der ikke sættes ind med lokale strategier mod, at flere og flere huse i landområderne skal i nærkontakt med en nedrivningskran.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.