Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indret haven til leg

Har du en have, er det oplagt at udnytte den til vild leg, sjove eksperimenter og spil. Idræts- og legeekspert Max Rasmussen opfordrer hele familien til at gøre udendørs leg til gratis motion.

Har man børn, er det oplagt at lade haven være et sted for fri leg og fysisk udfoldelse. De pæne bede kan vente nogle år.
Har man børn, er det oplagt at lade haven være et sted for fri leg og fysisk udfoldelse. De pæne bede kan vente nogle år.

Når der bliver bygget nye flotte huse, bliver der ikke sparet på noget. Det gør der til gengæld, så snart det kommer til haven, fortæller Max Rasmussen, der er landskonsulent for børn og unge hos DGI, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger.

Han opfatter uderummet som en naturlig forlængelse af huset og har derfor altid selv gjort meget ud af at fylde sin have med oplæg til leg, spil og udfordringer.

»Det kræver ikke det store. Vi har nærmest ikke brugt nogle penge på det. Vi har fået gamle træer eller væltede lygtepæle kørt hjem i haven,« fortæller børn- og ungekonsulent Max Rasmussen.

De gamle lygtepæle blev til en balanceudfordring, der bestod af to lange lygtepæle gravet ned ved siden af hinanden – og så en mindre træpæl liggende øverst på den anden led. På den måde kunne den øverste lille pæl trille hen over de to store nederste i en udfordrende balanceleg.

»Vores børn har set deres forældre lege hele livet. Vi har leget meget med børnene, men der har også været plads til voksenleg. Det er vigtigt, at det ikke kun er til for børnene, men er sjovt for alle. Børnene får lov at eksperimentere og udfolde sig herude – det kan være lidt mere belastende indenfor,« griner han. 

Trampolin i haven

Max Rasmussen fortæller, at mange familier i dag har fået en trampolin i haven. Og det er bestemt også en god idé. Den kan også stilles på højkant og bruges som skydeskive med bolde. Men der er også andre måder, man kan engagere hele familien.

»Vi lavede en lille fodboldbane på 10x20 meter med lærketræ som bander. Så kunne vi også balancere på det, da børnene var mindre. Når vi skubbede banderne væk, dukkede der små dyr frem fra jorden, og så var det jo også en leg.

Efterhånden blev træet mørt, og så brændte vi det på bålet. På den måde kunne de følge træets udvikling,« fortæller Max Rasmussen. 

Spillene kan gemmes væk

Hvis man vil indrette sin have til leg og motion, behøver det ikke være en permanent foranstaltning som f.eks. med de gamle træer. Hos familien Rasmussen er en stor del af de spil, som de bruger, gemt væk, indtil der er behov for dem.

Det gælder f.eks. de sammenklappelige fodboldmål, et volleynet, der kan bindes fast til eksisterende træer eller slås fast med teltpløkker, stangtennis eller bordtennis.

Kig på haven og overvej hvilke muligheder, der er for, børnene kan hoppe, springe, klatre og kravle. Hvis haven indbyder til leg, bliver det hurtigt det, børnene gør. Er haven kun indrettet med pæne roser, som man ikke må røre, er det lettere for barnet at sætte sig foran f.eks. en computer eller iPad. 

En simpel tankegang

På mange måder er det en simpel tankegang, der lægger sig op ad en af tidens tendenser – den militærinspirerede træningsform crossfit, der ikke kræver meget andet end en træstamme, man kan løfte og flytte eller bruge til øvelser med sin egen kropsvægt.

Max Rasmussen er selv tidligere landsholdsspiller i fodbold, og hans kone har dyrket divisionsatletik.

Men selv om det nok er de færreste familier, der har sådan et idrætsbetonet udgangspunkt, så mener Max Rasmussen bestemt, at langt de fleste børn vil have glæde af en have – en have som de rent faktisk må bruge til noget og som inviterer til at udtænke ideer og tage initiativ.

Om det er arv eller miljø, skal være uvist, men Max Rasmussens tre børn er i dag alle elitegymnaster.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.