Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Herregårdsliv på Fyn

Anette og Heine Robert Dahl Bartsch vinkede København farvel for at slå sig ned på Gelskov Gods på Fyn. Her bor de, holder udstillinger, driver både bed & breakfast samt sælger både fornemme antikviteter og loppefund.

Spisestuen er lys og let møbleret med møbler i svensk senbarokstil fra 1840erne. Den danske vægkonsol med spejl over er dansk og fra 1770erne.
Spisestuen er lys og let møbleret med møbler i svensk senbarokstil fra 1840erne. Den danske vægkonsol med spejl over er dansk og fra 1770erne.

I foråret 2009 hev Anette og Heine Robert Dahl Bartsch teltpælene op og byttede et aktivt liv i København ud med et lige så aktiv liv på det fynske Gelskov Gods ved Ringe. Her har de i dag indrettet både bolig og bed & breakfast i hovedbygningen, mens staldbygningerne er antikvitetsbutik og lager.

Se flere billeder fra det smukke gods i galleriet til højre >>

Hovedbygningen er på 1.000 kvadratmeter, mens de tilhørende staldbygninger er på 600 kvadratmeter, så parret har fået god plads til deres virksomhed. Samtidig kan de hver dag nyde de naturskønne omgivelser direkte ned til Sallinge Å, hvor et fantastisk dyre- og fugleliv udfolder sig.

I København boede parret i en stor lejlighed ved Sortedam Dossering, mens de drev hver sin butik i byen. Længe havde de talt om at flytte og slå deres to forretninger og bolig sammen, men de havde svært ved at finde det rette sted til formålet. Da de hørte om planerne om i nær fremtid delvis at tømme Sortedamssøen for vand på grund af det omfattende Metro-byggeri, der vil stå på  de næste otte-ti år, var der ikke langt fra tanke til handling. Nu ville de væk fra storbyen. De var derfor ikke et øjeblik i tvivl, da de nærmest ved en tilfældighed fandt ud af, at Gelskov Gods var til leje.

Læs også:
Sydfransk bolig for dansk familie
Afrikansk liebhaverhus med det hele - og lidt til
Liebhaveri i Uruguay: Stilen italiensk og ejerne danske
De har hus inde i et drivhus

Gelskov er en gammel sædegård, som første gang nævnes omkring 1440. I dag er det en trelænget avlsgård under Arreskov Gods. Hovedbygningen og staldene er opført i 1917 af bygmester Viggo Dahl, mens en ældre bygning stammer fra omkring 1500-tallet. Kendte adelige navne som Rantzau, Marsvin, Gyldenstjerne, Ahlefeldt og Skeel dukker op blandt den lange række af tidligere ejere, indtil familien Schaffalitzky de Muckadell i 1772 overtog godset og stadig frem til i dag står som ejere.
Selv om godset havde stået tomt i et år, og spindelvævet var ved at lukke sig om skønheden, fremstod huset i en usædvanlig god stand, da de københavnske antivitetshandlere rykkede ind. Så det var stort set bare at få fægtet sig igennem spinderierne, støve af, vaske ned, male og flytte ind.

»Vi kunne simpelthen ikke komme hurtigt nok af sted, og da vi både havde en stor lejlighed, to forretninger og dertilhørende lagre, der skulle tømmes, er vi faktisk slet ikke færdig med at pakke ud endnu,« ler Anette og peger på en gruppe møbler, som endnu ikke er sat på plads samt alle flyttekasserne, der står linet op ovenpå hinanden fyldt med antikviteter.

Hovedbygningen bærer præg af at være bygget i en tid, hvor kvalitet var i højsædet i familien de Muckadell. Her er udelukkende brugt gode materialer og fin håndværksmæssig kunnen. Brede plankegulve, høje paneler, flotte fyldningsdøre, fløjdøre med facetslebne glas, udskæringer, stuk og rosetter ses overalt i de mange herskabelige og højloftede rum. Plads er der nok af i hovedhuset, der udover stue og 1. sal omfatter fuld kælder og et kæmpe uudnyttet loft.

Følg også boligstoffet på facebook

Ægteparret har indrettet sig i stueetagen og på 1. sal med hall, to store stuer ensuite, køkken, tre badeværelser og tre soveværelser. En anden del rummer kontor, atelier for Anette, der også er en habil billedkunstner, samt fire udstillingslokaler, hvor der vises skiftende udstillinger og holdes arrangementer. Hertil skal lægges  en B&B-afdeling med syv unikke dobbeltværelser og et morgenmadskøkken.

»Siden vi var ganske unge, har vi begge haft en interesse for at samle på noget. Vi supplerer hinanden utrolig godt. Hvor Heine står for de fine og dyre antikviteter, er jeg mere til lækre loppemarkedsfund, skæve løsninger og rustikke patinerede overflader,« fortæller Anette, mens hun viser rundt i de lyse nymalede stuer, smagfuldt indrettet med udsøgte antikviteter, lysekroner og dekorative objekter fra især Sverige og Frankrig, men også andre dele af Europa.

På flere årlige indkøbsrejser håndplukker parret deres varer, som købes og sælges til private, herregårde og firmaer, såvel som de udlejer antikviteter til film og udstillingsformål. Alle herlighederne kan ses i butikken i den gamle fornemme staldbygning (der holder åbent efter aftale), og som er bygget med næsten lige så luksuriøse materialer som hovedhuset.

Bag de massive dobbelte træporte åbner en mandshøj Madonna armene mod os, antikviteter og brocante står side om side, tættere end godsets heste formodentlig nogensinde har gjort her, og ned fra de fritliggende loftsbjælker hænger prismelysekroner med krystaller glimtende som en stjernehimmel. Nogle er indpakket i bobleplast og på vej videre ud i verden, andre er ikke solgt endnu, de hænger bare og frister.

Læs også:
Sydfransk bolig for dansk familie
Afrikansk liebhaverhus med det hele - og lidt til
Liebhaveri i Uruguay: Stilen italiensk og ejerne danske
De har hus inde i et drivhus

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto

Eltjek

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.