Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Haven lige nu: Sådan udnytter du vand i haven

Stod dit staudebed under vand efter den våde sommer, er det en god idé at få det flyttet. En række træer, buske og blomster kan snildt leve med de stigende vandmængder fra oven.

Et enkelt og dekorativt forsinkelsesbassin kan etableres med lodrette pæle og et pileflethegn.
Et enkelt og dekorativt forsinkelsesbassin kan etableres med lodrette pæle og et pileflethegn.

Med tanke på sommerens vandmasser vil det være oplagt at overveje, om vi fremover skal tage mere hensyn til vand og vådområder, når der skal købes planter til haven og haven skal indrettes. Hermed være ikke sagt, at vi skal skaffe os af med de planter, der allerede er der. Men står staudebedet placeret i en lavning i haven, der bliver oversvømmet hver eneste gang, der kommer et kraftigt regnskyl, bør det flyttes til en bedre placering eller måske placeres i højbede. På den måde kan man sagtens indrette sin have, så den fremover er lidt mere modstandsdygtig i ekstreme vejrsituationer. Er det ikke regn, kan det jo lige så vel være de store snemængder, der smelter bort i løbet af foråret.

Et godt udgangspunkt er at søge inspiration i naturen og se på, hvilke planter der vokser ved søer, moser og åløb. I den store skala er det bl.a. træer som birk, pil, poppel, ask og el. De kan alle tåle det våde miljø, og det i en grad så flere af dem uden problemer kan stå med den nederste del af stammen under vand i længere tid. Det er flot, når overgangen mellem land og vand udviskes, og træerne dypper rødderne og de yderste grene i vandspejlet. Ikke fordi der skal være en sø i haven, men når udgangspunktet er, at træerne fint kan vokse i et vådt miljø, vil det være et velegnet valg, hvis man vil sikre sig mod, at træerne drukner.

Læs også:

Haven lige nu: Lykken er et godt æble fra haven
Haven lige nu: Min perfekte efterårsdag
Haven lige nu: Når haven lukkes ned

I mellemskalaen ses flere forskellige buske, der kan vokse under relativt våde vækstvilkår. Pors, mosebølle og tørst er buske, der primært vokser i den vilde natur. Men der er intet til hinder for, at de også kan optræde i en almindelig villahave. Det afhænger alt sammen af, hvilket udtryk du ønsker i din have. Af de lidt mere haveprægede buskplantninger kan bl.a. nævnes hvid kornel og forskellige arter af ribs som f.eks. solbær, stikkelsbær, blodribs og fjeldribs. Et pilekrat er også en løsning. Her har du muligheden for at styre højden ved beskæring og kan fint kombinere dette haveelement i en børnevenlig have, hvor det kan fungere både som skjulested og materialedepot til opbygning af huler og hegn.

I den lave ende af skalaen er det vigtigt at finde blomster der trives med vand enten hele året eller i perioder. Det kunne være i forbindelse med en sø, men det kunne også være som beplantning i et såkaldt forsinkelsesbassin, hvor regnvandet ledes hen til en lavning i haven, hvorfra det stille og roligt siver ned til grundvandet. Det vil være oplagt at tilplante bassinet med forskellige vandtålende planter, enten en enkelt markant beplantning som f.eks læge-baldrian (Valeriana officinalis). Det er også muligt at sammensætte et bed, så der kommer lidt større variation. Her kan du bl.a. anvende almindelig kattehale (Lythrum salicaria), almindelig fredløs (Lysimachia vulgaris), nyse-røllike (Achillea ptarmica) og almindelig mjødurt (Filipendula ulmaria).

Følg også have- og boligstoffet på Facebook

Et mindre havebassin, der har vandspejl året rundt, og som samtidig optager de store nedbørsmængder, vil give haven et helt andet haveelement. Brudelys (Butomus umbellatus), gul iris (Iris pseudacorus) og eng-forglemmigej (Myosotis scorpioides) er alle stauder, der trives godt i vand. Samtidig har de en meget spinkel og åben vækst, der ikke dækker vandspejlet fuldstændigt. De nævnte planter er især velegnet på grund af deres  farve. Der findes selvfølgelig mange flere planter end de ovenfor nævnte. For mere inspiration besøg www.da.wikipedia.org/wiki/Vandplante.

I min egen have kunne jeg med tiden godt tænke mig at etablere et mindre havebassin. Bassinet skulle indgå som en naturlig del af havens samlede udtryk, og jeg ville derfor vælge mindre kampesten, som afgrænsning af bassinet. Bassinet kan opgbygges ved at fore bunden med en plastdug, der skjules under et lag af søsten. Der skal gøres plads til, at vandspejlet kan hæves i våde perioder og sænkes i mere tørre periode. På den måde etableres et ganske enkelt haveelement, med et relativt lavt vedligeholdelsesniveau. I den forbindelse er der mange nyttige råd at finde på denne hjemmeside:http://www.thybo.net/vand/vandplanter.htm
 

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto

Eltjek

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.