Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fem gode terrasse-idéer

Her kan du se 5 af de 10 terasse-projekter, som dommerne i Bolius-konkurrencen har nomineret. Alle fotos og illustrationer er indsendt til konkurrencen.

 

1. Terrasse med sol og læ hele dagen

 

 

Beskrivelse af idé:

Terrassen er opført i 3 forskudte niveauer. En nedsænkede terrasse i niveau med køkkenalrummet og adgang via skydedørsparti. Stuen har ligeledes skydedørsparti og gulv i niveau med den højeste terrasse, hvor der udsigt til havet.

Terrassen er udført i Ipé træ og rammet ind med et bræt på højt kant, hvilket vi også har gjort på midten i hver plan. Man får en pæn samling af brædderne, og man kan bruge brædder i en kortere længde.

På den øverste terrasse skal vi have en sofagruppe, og der bliver monteret et rustfrit gelænder med åbning ned af de 2 trin til det mellemste dæk, som vi vil benytte til solvogne. Herfra er det 1 trin ned til den nedsænkede terrasse, hvor havebordet skal stå, og hvor man kan nyde aftensolen i læ af den solopvarmede havemur.

Vi har opført en kantsikring i samme træsort Ipé, som holder på bøgehækken og den forhøjede græsplæne, der omkranser denne terrasse. Der er udgang fra terrassen, via en flisegang med 50X50 betonfliser, som giver en god kontrast til ipè træet.

Dommervurdering:

En meget minimalistisk og funktionsopdelt terrasse med god sammenhæng mellem husets arkitektur og den stramme haveplan. Terrasserne skaber både læ, giver udsigt og intime haverum, der indrammer og følger havens terrænspring overbevisende.
Ideen med at lade terrassens følge bygningens arkitektur i form og materialevalg vil i mange tilfælde være en fordel, da udtryk og virkemidler bliver enkle.


 

2. Klatretræet & Æbleøen

 

 

Beskrivelse af idé:

I vores have står flere gamle æbletræer fra dengang området var en æbleplantage. Favoritæbletræet står tæt ved huset og er i sol hele dagen.

Træet står i et højbed, fordi haven omkring i sin tid blev planeret. Af hensyn til rødderne kan vi ikke fjerne højbedet, og vil derfor gerne bruge niveauforskellen til ophold og leg - træet er nemlig også favorit-klatre-træ for de mindste i huset.

Vi bygger derfor en lille hævet træterrasse rundt om træet. Herfra kan man klatre og lege, sidde i skygge eller sole sig på sin madras. Man kan også sidde på trappen og skrælle kartofler i aftensolen (køkkenet ligger tæt på), eller være tilskuer til en hæsblæsende fodboldkamp på plænen lige foran.

Terrasse-skelettet bygges let henover højbedet, og beklædes med høvlede brædder, der males i frisk grøn farve. På brædderne skrives Klatretræet og Æbleøen med enkel grafik (kan ses fra vores altan), og et nyt godt sted i haven er klar til brug...

Dommervurdering:

En rigtig god og fantasifuld form, der på den ene side løser et praktisk problem, og på den anden side tilfører haven et nyt visuelt element, der samtidig giver rige muligheder for leg og ophold. Den klare grønne farve vil medvirke til at understrege legeelementet og det uhøjtidelige.
Baggrunden for ideen er måske nok højdeforholdene, men ideen er gangbar - også uden højbed.

Æbletræet og højbedet uden teressen.


3. Overdækket i naturen

 

 

Beskrivelse af idé:

Vi har en naturgrund med skov og vandhul.

Først byggede vi et shelter bagest i haven. Vi ønskede os et sted, vi kunne sidde og spise og blive siddende, selvom duggen faldt.

Der var ingen steder i forbindelse med huset, der var oplagt til at bygge overdækning. Derfor gravede vi ind i skrænten bagest i haven og lavede en overdækket terrasse i samme materialer som vores shelter. Den falder í et med naturen, og vi bruger den rigtig meget.

Jeg tror ikke, der er nogen, der har en magen til.

Dommervurdering:

En overbevisende løsning på en overdækket terrasse med sin helt egen stemning og karakter - fjernt fra de mainstreamløsninger, vi ofte ser. Set bogstaveligt har ideen nok begrænsede udbredelsesmuligheder. Bla. vil den nok være lidt voldsom i en standard parcel-hushave.
Til gengæld er det at tænke og realisere en unik idé tjenlig til efterfølgelse.

4. Terrasse på garage

 

 

Beskrivelse af idé:

Ideen er at udnytte eksisterende garage sammenbygget med funkisvilla til at forbinde høj stueetage med baghave - samt i den forbindelse at etablere ny sydvestvendt tagterrasse.

Terrasseprojektet vender bagside til forside - skaber nye måder at bevæge sig på i både haven og i boligen samt giver et fantastisk uderum i sommerperioden.

Under trappen er der mulighed for at opbevare havemøbler og legetøj.

Tagterrassen kantes af opmuring i leca med berapning samt afsluttet af håndliste i fladstål. Terrassedækket og trappen udføres i lærketræ med lukkede stødtrin. Der isættes ny terrassedør og vinduesparti mellem stue og tagterrasse, brysting efterisoleres. Projektet forventes igangsat sommeren 2009.

Dommervurdering:

Ideen med multifunktionerne garage, terrasse og opbevaring er virkelig pladsbesparende og godt tænkt. Trappens form tager også hensyn til, at hovehusets kældervinduer ikke dækkes af.
Den højt placerede terrasse, vil give udsyn, men skal selvfølgelig ikke give indbliksgener til naboerne.

Det er svært at vurdere, om forslaget overholder Bygningsreglementet - terrassen skal ligge minimum 2,5 meter fra skel. 

5. Kreativ og vedligeholdelsesfri terrasse til rækkehus

 

 

Beskrivelse af idé:

Som rigtig mange rækkehusejere kender, er de fleste haver hertil små og smalle, hvor der umiddelbart ikke er de helt store muligheder for en kreativ indretning.

Da vi i 2006 købte rækkehus, skulle vi forvandle en tilgroet ”jungle” til en lille hyggelig oase, med terrassen som det vigtigste element. Vi var begge studerende med få penge på hånden, så vi anlagde det hele selv.

Havens tema blev trekanter. Vi lagde Herregårdssten i forlængelse af huset og afsluttede terrassen med et trekantet bed med sorte jernbaneskærver, planter og vandkunst. Jernbaneskærverne forlænger terrassen og giver en flot og rå afslutning.

Som afskærmning ud til vejen har vi lavet to store trekantede højbede, der står forskudt for hinanden. De bryder desuden havens rektangulære form og får den lille have til at synes større. I bedene gror slyngplanter op af rionet, som med tiden vil vokse helt tætte og give læ, så vi kan sidde uforstyrret på en vedligeholdelsesfri terrasse og nyde solen og lyden af rislende vand.

Dommervurdering:

Fin måde at løse et kendt problem på. Den lille smalle have rummer både åbenhed og afskærmethed på samme tid. Enkelhed i udformningen af terrasse og have med brug af få formelementer giver ro og orden.
Haven rummer mulighed for ophold og leg både på græs og terrasse. Højbedene tjener som et dekorativt element, men også som afskærmning for terrassen og muliggør for anvendelse som små pryd- eller nytte-haver.

Billedcollage fra rækkehus-haven.

 

 

 

Indsendt af Maria Rytter, Aalborg

 

Indsendt af Thomas Nørgaard, Vanløse

 

Indsendt af Helle Kjær Eibye, Kalundborg

 

Indsendt af Vibe Kragholm Knudsen, Højbjerg

 

Indsendt af Torben Lindblad, Solrød Strand

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.