Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fat kluden og brug hovedet

Bogbranchen er ramt af et sandt rengøringsvanvid. For tredje år i træk udkommer nu et dybdegående værk om at gøre rent.

Der er madbøger, boligbøger, havebøger, og så er der rengøringsbøger. Et nyt opslagsværk »Gør rent på den nemme måde« henvender sig til både nybegyndere og de lidt mere erfarne.<br>Foto fra bogen
Der er madbøger, boligbøger, havebøger, og så er der rengøringsbøger. Et nyt opslagsværk »Gør rent på den nemme måde« henvender sig til både nybegyndere og de lidt mere erfarne.<br>Foto fra bogen

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor køkkenlågerne har striber og ser nussede ud allerede et par dage efter, at du har tørret dem af? Eller hvorfor kalkrenden nede i toiletkummen ikke forsvinder selv, om du lægger både armkræfter og engagement i sagen.

Lonnie Eikworth ved det. Hun er en af tre forfattere til et nyt opslagsværk om rengøring, som netop er udkommet på Politikens Forlag. »Gør rent på den nemme måde« er bogens titel. Den leverer 160 sider om rengøring, rengøringsmidler, pletfjerning, tekstiler, materialelære, strygning, skopleje, arbejdsstillinger og miljø.

Men skal man nu pludselig læse sig til, hvordan skoene skal pudses, brusekabinen rengøres eller køkkenlågerne tørres af. Det er vel bare at gå i gang. Rengøring er noget alle kan, hvis bare de vil?

»Jo, men ikke på den rigtige måde. Der findes faktisk en masse cowboytricks til god rengøring, men dem får vores børn ikke med hjemmefra i dag, måske fordi deres forældre heller ikke kan dem. De lærer det heller ikke i skolerne, for rengøring er noget, som vi tager for givet, at alle bare kan. Som om det var sådan et specielt gen, vi var udstyret med,« siger Lonnie Eikworth.

Hun er ligesom de andre forfattere til rengøringsbogen, Dorte Kjerulf-Thomasens og Klara Marie Mikkelsen, uddannet ernærings- og husholdningsøkonom og som sådan en slags specialist i at gøre rent. Desuden er hun ansat i ISS-koncernen som såkaldt driftstræner.

»Rengøring handler meget om at gøre det på den rigtige måde første gang. Mange af os har prøvet en situation, hvor vi troede, at vi gjorde det rigtigt, men i flere år efter må vi så døje med den plet på badeværelset, der kom, fordi vi brugte kalkfjerner uden at putte vand på først for eksempel.«

Netop fordi danskerne i dag bruger så mange penge på fornyelser i boligen så som spabad og avancerede bordplader og element i køkkenet, mener bogens forfattere, at det også er vigtigt at få en viden om, hvordan vi vedligeholder al den dyre inventar. Det fortæller sælgerne os lidt om i butikken, men oplysningerne er slet ikke omfattende nok. F.eks. giver bogen en grundig gennemgang af de forskellige tekstiler, og hvad de kan tåle.

Mange tøjfirmaer »undermærker« f.eks. deres tøj for at være på den sikre sider. Det gælder f.eks. den fine lingeri, som ifølge mærket kun tåler 30 grader. Men det er altså ikke nok til at få tøjet rent, skriver bogens forfattere.

Lonnie Eickworth kan ikke se noget odiøst i, at der i dag udsendes store bøger om rengøring.

»Tænk på, hvor mange bøger der er kommet om mad de seneste. Engang kunne alle lave mad, nu skal vi have en opskrift. Det samme gælder for rengøring. Vores bedstemødre fik den viden med hjemmefra, når de flyttede. I dag må vi slå den op i en bog.«

Men er det ikke lidt misvisende at kalde bogen »Gør rent på den nemme måde«. Det virker ikke særlig nemt med alt det, der skal gøres?

»Jo, for det handler om at gøre det rigtigt første gang, så det holder længere og så om at holde rent i stedet for at gøre rent. Vi har altid en masse børn på besøg i huset om lørdagen, fordi så gør forældrene rent. Det gør vi ikke, vi sørger for at holde rent, så vi er fri for at afsætte en hel fridag til det. Og så vil jeg godt understrege, at vores bog ikke er fortaler for, at der ikke må være rodet. Det er snavset vi beskæftiger os med. Selvfølgelig skal man da kunne se i et hjem, at der en et liv og en puls.«

Og hvad var det så med skabslågerne og toiletkummen?

»Når du vasker skabslågerne, skal du gøre det nedefra og op. Gør du det omvendt vil det snavsede vand løbe ned at lågerne og efterlade striber. Og den nye snavs vil binde sig meget lettere til overfladen, end hvis den var gjort ren på den rigtige måde,« siger Lonnie Eickworth.

Med hensyn til toiletkummen er tricket, at vandet med et par tryk med toiletbørsten skal ud af kummen først, så kalkrenden, der tiltrækker al snavsen, blive fritlagt og rengøringsmidlet kan virke optimalt.Dorthe Kjerulf-Thomasen, Lonnie Eickworth og Klara Marie Mikkelsen: »Gør rent på den nemme måde«. Politikens Håndbøger. 162 sider. 199 kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.