Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brygmesterens boheme-bolig

På den firlængede gård Bøgedal ved Vejle Ådal har bryggerparret Casper Vorting og Gitte Holmboe indrettet bolig og bryghus i de tidligere kostalde. Deres øl har på rekordtid fået status i verdensklasse.

I stuen/alrummet er der en loftshøjde på syv meter, da loftet er åbnet helt til kip. Vinduer mod både gårdsplads og mark samt i taget tilfører rummet et fantastisk lysindfald. Den store messinglysekrone hænger i et gedigent tov med hejseværk, og kan reguleres i højden efter behov.
I stuen/alrummet er der en loftshøjde på syv meter, da loftet er åbnet helt til kip. Vinduer mod både gårdsplads og mark samt i taget tilfører rummet et fantastisk lysindfald. Den store messinglysekrone hænger i et gedigent tov med hejseværk, og kan reguleres i højden efter behov.

Aromaen fornemmes tydeligt omkring den gamle hvide firlængede gård Bøgedal, og inde i bryggeriet er dampen tyk af humle. Øllet løber fra kar til kar ved hjælp af originale hejseværk og naturlige niveauforskelle. Slanger snor sig som ål hen ad det glittede grå betongulv, og ståltanke står side om side i de båse, som i sin tid var tiltænkt køerne. Brygmester Casper Vorting er afslappet klædt og står med gummistøvler på og fyrer mere brænde under den iøjnefaldende gruekedel ved endevæggen. Urten koges over brændeild, mens det skummes for at koagulere protein. En meget lang og tung arbejdsproces, der er en nødvendighed, da det er bedst for øllet.

Se flere billeder i galleriet til højre >>

Den afslappede udtryksform skal man nu ikke tage fejl af. Her hersker en ganske særlig  ophøjet stemning, og alt omkring Bøgedals ølproduktion oser af kvalitet.

Den stolte brygger er oprindelig uddannet civilingeniør, man han er også lidt af en multikunstner. Så da han besluttede sig for at blive brygger og bygge den gamle kostald om til mikrobryggeri, skabte han ikke bare en enestående bolig for sin familie, men også et ganske atypisk og originalt bryggeri i verdensklasse – bl.a. med  et unikt kogekar udformet som et tyrehoved.

»Idéen med tyrehovedet var helt nærliggende, da det var her i selvsamme stald, at jeg som barn var med til at passe mine forældres køer, så jeg genbrugte den tidligere gruekedel til kogekar og udformede den som et tyrehoved,« fortæller han.

Følg også boligstoffet på Facebook

Casper og hans kone, Gitte Holmboe, mødte for år tilbage hinanden i København. I 1990 besluttede de sig imidlertid for at forlade storbylivet til fordel for et mere roligt liv på landet, og flyttede ind i en del af Caspers gamle barndomshjem – den firlængede gård Bøgedal fra 1840 smukt beliggende ved Vejle Ådal.

Casper var med til at opbygge Danmarks første mikrobryggeri, Brøckhouse i Hillerød, men da Brøckhouse lagde produktionen om til en større industrilignende produktion, valgte han at starte bryggeriet Bøgedal på egen hånd. Det tog nogle, før Casper og Gitte for alvor kom i gang, da det krævede en del overskud både personligt og økonomisk at forvandle de gamle bygninger til drømmeprojektet.

I dag danner de par professionelt såvel som privat og har indtaget størstedelen af gårdens staldbygninger – 650 kvadratmeter er indrettet som bryggeri, og de 170 kvadratmeter i to plan bruger parret privat. Caspers forældre bor stadig i huset, og den ene af hans tre søskende holder til på nabogården.

»Det er mig, der laver opskrifterne og sælger øllet. Hvert bryg er unik og har sit eget nummer samt dato for brygning og aftapning. Vi leverer en eksklusiv årlig produktion på 30.000 flasker a 75 centiliter.

Det er en sublim og helt unik øl, hvor der kun findes 500 flasker af hver i hele verden, og den kan købes over hele landet i udvalgte butikker og restauranter som f.eks. Noma. Jeg gør det lette papir-og kontorarbejde, mens Cas­per står for det hårde og fysiske,« griner Gitte, alt imens hun inviterer indenfor i boligen og gør opmærksom på, at her tager man ikke skoene af.

En brostensbelagt gang mellem gårdsplads og ådal deler to af parrets staldbygninger samt bryggeri fra privaten.

Helhedsindtrykket er meget pittoresk, og selv om både ståltanke og dyre tekstiler fra den engelske designer Tricia Guild vidner om, at vi er i det 21. århundrede, føler man sig meget hensat til et helt andet årti.

At Casper er lidt af en kreativ boheme afspejles med al tydelighed i den rå og rustikke bolig. De fleste vægge er blevet befriet for puds og står med rå stenmure og fritlagt bindingsværk. Lag på lag af fortiden er nænsomt skrællet væk. Flere af gulvene fremstår som et patchwork af forskellige belægningssten og massive, brede gulvplanker købt på Holmen for en slik, og lagt direkte på jorden. Dette giver helt naturligt også lidt forskellige niveauer, hvilket kun gør boligen endnu mere spændende. Nogle rum er derfor også mere lavloftede end andre.

I den store stue er der syv meter til loftet, da der er åbnet helt op til kip. Fra en fritliggende bjælke, i et groft stykke reb i et hejseværk,  hænger en imponerende stor messinglysekrone. Alt efter om stuen bruges til festlige middage ved langborde, stående buffet eller lignende, kan lysekronen praktisk reguleres i højden.

»Vi kan godt lide at få lavet tingene præcis efter vores hoved og går ind for gamle materialer, fordi kvaliteten er langt højere på f.eks. gamle gulve end på nye fra trælasten. Materialer, der har været brugt før, har også patina, og er i vores univers smukkere end nyt stilrent design, og så falder det flot og harmonisk ind i de rammer, vi har i forvejen,« lyder det fra Cas­per.

Indretning og inventar er uden sidestykke. Casper Vorting har formået at sætte sit helt eget aftryk på gården, og stilen er smuk og simpel. Møblementet består enten af arvestykker, køb på antikauktioner og loppemarkedet eller noget, som parret i fællesskab har skabt ud fra noget i forvejen eksisterende.

»Jeg har købt mange smukke designerstoffer, dels nogle meget dyre, men også en del på udsalg, som jeg syr hynder og betræk af. Det virker fantastisk flot og farverigt og fremtræder som et moderne modstykke til alle de gamle møbler og douce toner i træ og natur,« siger Gitte Holmboe.

Køkkenet, der er indrettet i den bagerste del af den gamle kostald, fremstår med buede betonlofter, grove understøttende jernstolper og malede trægulve. Midt i rummet står en stor opmuret køkkenø med to vaske og armaturer i bedste Casper -design. Bordpladerne er i henholdsvis glittet beton og massivt træ.

1. sal er ligeledes i forskellige niveauer og med varieret loftshøjde. Her har parret deres soveværelse, kontor og børnene Ask og Sejr deres værelser. Rummet ligger i gavlen og har loft til kip, og fra vinduerne er der et vidunderligt vue over markerne. Gavlvæggen gør sig i særdeleshed bemærket i sin simple rå form og med charmerende vinduer i forskellige faconer.

Tilbage i bryggeriet fortæller det passionerede bryggerpar, som hellere vil tale om øl end indretning, om deres nyeste succesfulde øl, Bøgedal Nordisk, der er brygget på gamle maltbygsorter, hentet fra Nordisk GenBanks frysere –  den øl blev højdepunktet på årets ølfestival i København og er lige nu totalt udsolgt.

»Formlen og kvaliteten på vores øl har gjort den til Danmarks dyreste, og de sidste par år har vi opbygget en stor eksport til bl.a. Japan, USA og Australien. Drømmen er selv engang at dyrke vores mark med disse gamle kornsorter, og om alt går vel kan vi brygge de to første øl på egen malt fra Nordisk Genbank til næste efterår,« fortæller Casper Vorting, mens han lader sine fingre glide langsomt gennem kernerne i sækken på kornloftet.

www.boegedal.com
 

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto

Eltjek

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.