Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arkitekter bag nyt Svinkløv Badehotel modtager stor pris

Tre arkitektfirmaet har netop modtaget Nykredits Arkitekturpris. Blandt dem er Praksis Arkitekter, der skal stå for genopbygningen af det nordjyske badehotel.

Siden 1987 har Nykredits Fond hvert år delt en pris ud til arkitekter, der gennem deres værker har gjort noget særligt for arkitekturen. Og det er ikke småpenge, der følger med. For kort tid siden modtog Praksis Arkitekter 500.000 kroner.

De to arkitekter bag Praksis Arkitekter, Mette Tony og Mads Bjørn Hansen, er både partnere privat og professionelt. De står blandt andet bag den ene del af kornsiloen i Nordhavn, som er lavet om til boliger - Frihavns Tårnet - og for de nye forskerboliger i Carlsberg Byen.

Derudover blev de kort før jul udnævnt til at stå bag genopbygningen af Svinkløv Badehotel, som brændte ned i september.

»Vi er så glade og stolte og dybt taknemmelige for, at der er nogle, som får øje på det, vi har lavet,« siger Mette Tony.

Den gamle kornsilo i Nordhavn, som nu er blevet til Frihavns Tårnet.
Den gamle kornsilo i Nordhavn, som nu er blevet til Frihavns Tårnet.

Poetisk arkitektur

Formand for prisudvalget, Kristian Lars Ahlmark, arkitekt og partner hos Schmidt Hammer Lassen Architects, kalder blandt andet deres arkitektur for poetisk.

»Gennemgående for hele deres produktion er en stor forståelse og viden omkring arkitektonisk og håndværksfaglig kunnen og tradition samt et meget tydeligt greb om det sanselige og poetiske. Det er bygninger, man får lyst til at røre ved og være tæt på. Det er i dette krydsrum mellem ånden og håndværket, at deres arkitektur fremelskes.«

Prisudvalget bestod af Dan Stubbergaard, arkitekt og indehaver af COBE Architechts, Jakob Strømann-Andersen, ledende ingeniør hos Henning Larsen Architechts og Flemming Ibsen, arkitekt og partner hos Tegnestuen Vandkunsten.

To andre priser

Ud over hovedprisen tildelte Nykredits Fond en såkaldt Motivationspris på i alt 250.000 kroner til Anders Lonka, Martin Krogh og Martin Laursen, alle partnere i firmaet ADEPT. Prisen, der har eksisteret siden 1991, bliver givet til »yngre, talentfulde arkitekter, som har gjort sig bemærket i branchen«. De står blandt andet bag KU:BE Bevægelseshus på Frederiksberg.

Kultur- og bevægelseshus, Frederiksberg.
Kultur- og bevægelseshus, Frederiksberg.

»ADEPT indskriver sig i gruppen af yngre tegnestuer inspireret af den hollandske bølge i 00’erne. Dannet i 2006 har de tre partnere tværs igennem finanskrisen formået at bide sig fast i både Danmark og udlandet og markerer sig nu stadig stærkere som en helstøbt tegnestue med en egen identitet snarere end som eksponent for et tidsfænomen. Fra da til nu har ambitionsniveauet været uændret højt,« siger Kristian Lars Ahlmark i en pressemeddelelse.

Den sidste pris, bæredygtighedsprisen, der har eksisteret siden 2015 og gik til et firma, der »har særlig fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed.« Den er på 250.000 kroner og gik i år til Uffe Leth og Karsten Gori fra LETH & GORI, som blandt andet står bag ByNaturrummet Myretuen i Randers og Pulsen - et bevægelseshus i Balling.

Pulsen - et bevægelseshus i Balling
Pulsen - et bevægelseshus i Balling

Vi må ikke tage arkitektur for givet

Kulturminister Mette Bock (LA) overrakte priserne og i en pressemeddelese fortæller hun, hvorfor hun mener, at arkitektur er så vigtig.

»Arkitektur er rammerne for vores daglige eksistens. God arkitektur kan bidrage til at løse samfundsudfordringer, og sammen med andre indsatser kan arkitekturen gøre en forskel i for eksempel sociale boligområder, i forhold til bæredygtighed og miljøudfordringer. Vi påvirkes ganske enkelt af arkitektur hver eneste dag. På arkitekturområdet er vi meget privilegerede i Danmark. Men vi må ikke tage god arkitektur for givet«.

 

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.