Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Boligreportage

345 kvm med udsigt over Silkeborgsøerne

Kim Skovhus og Merete Kvorning har bygget en arkitektonisk gennemtænkt villa med 180 graders udsigt over Silkeborgsøerne. Den er bogstavelig talt skudt ind i terrænet og naturen.

Det store parti af panoramavinduer sørger for et enormt lysindfald i opholdsstuen, som er meget enkelt møbleret.
Det store parti af panoramavinduer sørger for et enormt lysindfald i opholdsstuen, som er meget enkelt møbleret.

Lige ud til Silkeborgsøerne på en klint 17 meter over vandet bor Kim Skovhus og Merete Kvorning i en villa på 345 kvadratmeter. Kim Skovhus er arkitekt og har selv tegnet villaen, så den går perfekt i spænd med den natur, de er omgivet af.

»For os er det den mest unikke udsigt, man kan få i Danmark. Der er 180 graders udsigt fra huset, så det er jo en panoramaoplevelse, og på den anden side af søen har vi kun den fredede skov. Der kan vi følge med i årets rytme. Skråt til venstre kan vi se Himmelbjerget,« fortæller Kim Skovhus om den naturskønne grund.

Unik beliggenhed

Parret er egentlig ikke udprægede naturmennesker eller dyreentusiaster, men den unikke beliggenhed er et kærkomment afbræk fra en travl hverdag, hvor de begge arbejder som selvstændige.

Kim Skovhus har sit eget arkitektfirma, Skovhus Arkitekter, der bl.a. har kontor på Kvægtorvet i København. Det betyder, at han også bruger en del tid på Vesterbro, hvor parret derfor også har en lejlighed. Merete Kvorning rejser tit, fordi hun ejer Bestseller-butikker i Holland.

»Jeg nyder både København og Silkeborg og ville ikke undvære nogen af delene. Men det er en fantastisk gave at kunne trække sig tilbage her i Silkebog,« fortæller Kim Skovhus.

»Vi bruger terrasserne hele året rundt. Det er fantastisk at sidde her og se Hjejlen (verdens ældste, fungerende hjuldamper, red.) sejle forbi eller kigge på nogle svaner, der forsøger at lande på vandet. Morgenstunderne er også fantastiske med fuldstændig ro. Vi ser sjældent fjernsyn – i stedet sidder vi tit herude med et glas rødvin.«

To trækasser ovenpå hinanden

Arkitekturens grundtanke er at udnytte det potentiale, naturen har givet. Huset er bygget som to kasser, der er placeret ovenpå hinanden og er indpasset i den skrånende grund.

»Huset er bygget i to etager, der er skudt ind i terrænet,« fortæller Kim Skovhus.

»Ude fra vejen ser det ikke særlig stort eller prangende ud, og det er egentlig helt bevidst, at det er underspillet. Vi har brugt douglasgran, fordi træ skaber varme og nærhed. Det bringer huset i balance med de mennesker, der er der.«

Kim Skovhus har stor respekt for de danske arkitekturtraditioner. Han ser noget charmerende i de klassiske murermestervillaer, men fordi de som udgangspunkt er udformet symmetrisk med døren i midten og vinduer på begge sider – uden hensyn til omgivelserne i øvrigt – var det ikke oplagt at bygge en sådan villa på den naturskønne stejle klintgrund.

»Videreudviklingen af de klassiske murermestervillaer var den nordiske funktionalisme, der opstod i 1930erne med bl.a. Arne Jacobsen som et af de store forbilleder. Her tilpassede man i højere grad villaerne til der, hvor de lå,« fortæller Kim Skovhus, og det er den fremgangsmåde, han har brugt, da han tegnede huset.

Entreen er det mest elegante

Entreen er ofte et lidt kedeligt rum, men i huset ved Silkeborgsøerne fremstår fordelingsrummet som husets mest elegante, fordi der i loftet er indsat et 18 kvadrat stort, sydvendt glasparti.

Ovenlysvinduerne fra Velux giver rummet masser af lys, og Kim Skovhus glæder sig til at bruge den store væg i rummet som en slags gallerivæg.

»Vi planlægger at tage til Marokko og finde noget tekstil, der skal op og hænge på væggen,« fortæller Kim Skovhus.

Gæsterne oplever det også som et storslået rum med masser af lys og luft. I rummet finder man en ståltrappe med indbygget glas og med trappetrin af douglasgran.

Generelt er huset simplificeret mest muligt, så gulvene eksempelvis kun består af to forskellige materialer: douglasgran og sort natursten. Gulvene i douglasgran fra Dinesen ligger som lange brede planker – nogle steder i 15 meters længde – og er med til at tilføre huset varme.

De sorte natursten, som ligger i bryggers og badeværelse, har parret fundet på en ferie i Italien. En hyggelig hotelvært guidede dem hen til det lokale stenbrud, så de kunne bestille de sorte natursten med hjem.

Stilen er skabt over tid

Der er ikke nogen overordnet linje for indretningen i Silkeborgvillaen, som pinedød skal overholdes.

»Tiden er med til at skabe indretningen. Vi finder noget second hand, vi arver noget og finder ting rundt omkring. Jeg kunne ikke drømme om at bo i et hus, hvor alt er nyt,« siger Kim Skovhus.

Parret elsker at rejse, og det må også gerne præge husets indretning. Det gælder f.eks. de kunstværker, de har hængende, som er hentet hjem fra Australien. Nordisk enkelhed blandet godt op med sydlandsk stemning.

»At skabe huse og rum handler om at lade tingene få lov til at udvikle sig og skabe rammerne, hvor livet kan få lov at udfolde sig,« slutter Kim Skovhus.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.