Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Omslag

Derfor er »blå bog« blevet et begreb

Bortset fra nogle år i slutningen af besættelsen er »Kraks Blå Bog« trofast udkommet siden 1910. Indholdet udskiftes løbende. Kun forsiden ligner sine forgængere.

Man kan vel ikke komme uden om, at forsiden til »Kraks Blå Bog« er overskuelig og år for år genkendelig. Opslagsværket udstråler saglighed - og sådan er indholdet: Dejligt informativt.

»Kraks Blå Bog« er et ualmindeligt praktisk arbejdsredskab - og for mange er det at blive optaget en anerkendelse af den pågældendes faglige og professionelle indsats.

I vores kulturkreds associeres farven blå ofte med noget fornemt, med troværdighed, tradition og soliditet, og så er der en række andre betydninger, der peger i nogenlunde samme retning, og stort set alle er positive.

Det er også kvaliteter, der kendetegner den store bog med de flere end 8.000 biografier af »nulevende danske færøske og grønlandske kvinder og mænd«, som udkom første gang i 1910.

Siden er »blå bog« blevet et begreb, der anvendes i forbindelse med biografiske oplysninger eller for eksempel de bøger, mange gymnasieklasser ol. udgiver til minde om de formative år i ungdommen.

Men hvorfor den blå farve? Den har altid være blå og blev med tiden mørkere og mørkere. Da Gad  i 2007 overtog udgivelsen, valgte forlaget at lægge sig fast på en nuance, »som farvemæssigt nærmede sig den klare blå (Miradur 2065 Cameleon). Forbilledet for Ove Krak, der var første udgiver, var britiske »Who's who«,  som begyndte at udkomme i 1849, og den var - og er - rød. Det var Kraks Røde Vejvisere også, så valget faldt på farven blå, og sådan har det været lige siden.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.