Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tegneserie advarer mod selvhjælpsindustrien

Johan F. Krarups eksperimenterende »Cliffs monologer« hudfletter new age-kulturen, når den er mest kynisk og manipulerende.

For 20 år siden udkom Scott McClouds bog »Understanding Comics: The Invisible Art«. Den var en beskrivelse af tegneseriekunstens egenart, samtidig med at den selv med grafisk opfindsomhed udstak nye retningslinjer for kunstarten. Bogen indvarslede en slags »totalkrigs«-tegneserie, der inddrager alle tænkelige visuelle og litterære greb for at fortælle sin historie. Det betyder eksempelvis, at traditionel tegneserie-ikonografi som talebobler og billedrammer bliver brudt op, mens nye symboler føjes til mediets visuelle redskabskasse. »Sidespring« a la Lars von Trier dyrkes også flittigt, på den måde, at den lineære handling ofte erstattes af »mosaikker« af små historier, der er flettet ind i hinanden. Fortællingerne er ofte snakkesaligt tænksomme og selvrefererende, mens »ydre« action og spænding undgås. I USA var blandt andre Chris Ware en eksponent for stilen med sine tætpakkede tegneserier, der er lidt af en udfordring for læserne, og i Danmark var det blandt andre Thomas Thorhauge, der som tegner og formand for Dansk Tegneserierådførte McClouds tænkning videre i sine egne serier. Tegneren Johan F. Krarup, cand. mag. i filosofi, er en anden McCloud-discipel, der tidligere har udgivet nogle ret skægge tegneserier om Batmans hemmelige liv. Andre steder lægger han sig meget op ad McCloud, som når han undersøger forholdet mellem tekst og billeder.

Det er ikke et rart portræt, men det er morsomt, og det er en kølig advarsel mod selvhjælpsindustrien. Den, der altid står parat til at servere Livets Mening som en letfordøjelig minutbøf.

Titel: Cliffs monologer.

Forfatter: Johan F. Krarup.

Sider: 40.

Pris: 119,50 kr.

Forlag: Fahrenheit

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.