Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Tegneserier

Stilheden drømmer uden billeder

To nye ordløse fortællinger udfolder drømmeagtige grænselande i flere dimensioner og fortællelag.

Peter Kielland er specialist i den ordløse tegneserie. Illustration fra »Hr. Gris«.
Peter Kielland er specialist i den ordløse tegneserie. Illustration fra »Hr. Gris«.

Det ville være forkert at hævde, at den ordløse tegneserie repræsenterer et udviklingstrin i tegneseriernes historie, for »pantomime-serien« har eksisteret side om side med den tekstede serie gennem hele mediets hundredårige historie. Men den ordløse tegneserie har sine svorne tilhængere, der opfatter dét at kunne fortælle i dialog-løse scener som en særlig kunstnerisk kvalitet.

En specialist i den slags er den danske tegner Peter Kielland, der har tegnet siden slutningen af 1970erne, og som i dag indtager en næsten mytisk stilling i kraft af de årelange anstrengelser, der ligger bag hans værker.

Hans nye album, »Hr. Gris«, er en helt ordløs, episodisk tegneserie, og selv om titlen leder tankerne hen på en børnebogs­illustrator som Richard Scarry, er Kiellands serie et avanceret forsøg på at genskabe den sløjfeformede kviksandslogik, der hersker i drømme.

Den slipseklædte Hr. Gris’ eventyr er svære at redegøre for, det giver snarere mening at fokusere på de fortællemåder, som Kielland benytter. At der vitterlig er tale om drømme, antydes af den tilbagevendende opvågnen, som Hr. Gris oplever. Der er dog ikke tale om en overgang fra drømmeverden til virkelighed, men snarere om overgange fra én drømmevirkelighed til en anden drømmevirkelighed.

Fortryllende 3D

I »Hr. Gris« er der tilbagevendende motiver som en uskyldigt udseende pipfugl, der hjemsøger Hr. Gris, efter at han af uvisse grunde har ihjelsparket den. Døre åbner sig ind til nye scenarier, hvor nye døre fører tilbage til steder, vi allerede har været, handlingen snirkler sig gennem kinesiske æskesystemer, og sjove scener forvandler sig til svedende mareridt, som når Hr. Gris nyder solen og strandkanten, og bølgerne rejser sig i lange mure foran ham.

»Hr. Gris« er mættet med tegn, der gør den svær at trænge ned i, men der er noget i Kiellands insisterende rytme, der gør, at man skærper koncentrationen i håb om at fravriste tegneseriens visuelle bevidsthedstrøm en sammenhængende mening.

I Matthias Picards ordløse børneserie »Jim Curious - rejser til havets dyb« er handlingen ganske enkel: Den nysgerrige dreng Jim trækker i en dykkerdragt og undersøger havets vidundere, der tæller mugne hvaler, kæmpeblæksprutter og et piratskib med skeletter.

Ældre danskere vil straks få mindelser om Jannik Hastrups og Flemming Quist Møllers tegnefilm »Bennys badekar«, der dog ikke som »Jim Curious« kan prale af at være i tre dimensioner, der trylles frem, når man bruger de to vedlagte par 3D-briller. 3D er en effekt, der skal bruges med varsomhed, men her virker den helt fortryllende. Netop fordi der er satset på enkle dybdevirkninger.

»Jim Curious - rejser til havets dyb« er en oplagt højtlæsningsbog til juledagene, bortset fra, at der ikke er noget at læse. Men så kan man snakke med hinanden om billederne i stedet. Og det kan være en oplevelse i sig selv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.