Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Digt

Sprogets medicinmand

Kroppen og sproget mødes meget bogstaveligt i Morten Søndergaards nye digte, der udgives som traditionel bog og beriget e-bog.

For et par år siden lancerede Morten Søndergaard et »Ordapotek«, der helt konkret omfattede ti sproglige medicinæsker, en for hver af ordklasserne. Med »Fordele og ulemper ved at udvikle vinger« arbejder han som en anden sprogfarmaceut videre med udforskningen af ordklasserne og deres helbredende virkninger.

»Jeg tror på poesiens suveræne kraft,« har den poetiske medicinmand Morten Søndergaard uforbeholdent erklæret i en af sine tidligere bøger, og i et af den nye bogs digte, hvor det virkelig brænder psykisk på, og ambulancen lader vente på sig, griber forfatteren ufortrødent til ordapoteket og skriver en recept ud, der blander de beroligende midler med forskellige ordklasser: »sovepiller, rohypnoler, valium/pronominer, numeralier, adverbium«. Som læser kan man kun krydse fingre for, at det virker.

Metoden, hvor en meget fysisk håndgribelig virkelighed og sprogets egne systemer krydser hinanden, er karakteristisk for digteren. Mødet mellem krop og sprog er gennemgående og får sit bogstavelige udtryk med for eksempel en linje som: »du syr en arm fast til syntaksens muskulatur«. Et andet sted lyder opfordringen »Vær venligst krop«, og netop i dette afsnit med den selvspejlende overskrift »Erosrose« bliver erotikken rendyrket, ligesom et andet afsnit fyldes helt og aldeles af døden.

Ordapotekets og ordklassernes ti-tal går igen som de ti afsnit i »Fordele og ulemper ved at udvikle vinger«, en titel med en let humoristisk klang af middelalderens teologiske diskussioner. Søndergaard har både en legende glæde ved at tage sproget på ordet og følge dets særlige logik og et brændende behov for at udforske forholdet og ikke mindst afstandene mellem ordene og de ting og fænomener, de beskriver. Sproget skal skrives frem til en ny gyldighed: »Og vi må være suveræne/hvert ord er et password//der giver adgang til verden/og stjernerne er«.

De sidste linjer er det allerbedst at høre Morten Søndergaard selv læse op, og det er netop, hvad den berigede e-bog, der er en del af det samlede udgivelsesprojekt, giver mulighed for. Ved siden af digtoplæsningerne rummer e-bogen en fascinerende lydsætning af et af bogens afsnit, »Hjertets abe sparker sig fri«. Her optræder Sønder- gaards ord i samspil med den elektroniske duo Jakob Schweppenhäuser og Emil Thomsen, og digtene løsriver sig fuldstændig fra den rene læseoplevelse som en del af et lydlandskab, der spænder fra de lange, glidende og bølgende urhavs-klange til et mylder af komplekse rytmer og knitrende uro.

Morten Søndergaard, der et par gange har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, er leder af sin helt egen litterære forskningsafdeling, hvor han nærmest har specialiseret sig i at overskride grænserne mellem genrer, mellem kunstarter og også mellem litteratur og videnskab. Han var i sin tid medredaktør af det alternative leksikon »Brøndums encyklopædi«, han har arrangeret udstillinger, arbejdet med lydeksperimenter og inddraget sin egen DNA-profil som en slags litterært materiale. At han også sammen med ægtefællen Merete Pryds Helle har overskredet grænsen til kriminalromanens populærunivers, skal bare nævnes for fuldstændighedens skyld.

I »Fordele og ulemper ved at udvikle vinger« er forfatteren tæt på den poetiske grundforskning. Sanseligheden, den eksistentielle refleksion og en stor glæde ved undersøgelsen af og spillet med ordene går op i en højere enhed. Morten Søndergaards digte forener det intellektuelt stimulerende med det poetisk fortættede og umiddelbart fascinerende.

Forfatter: Morten Søndergaard
Titel:
Fordele og ulemper ved at udvikle vinger
Sider: 104
Pris:
250 kr. Også som e-bog
Forlag: Gyldendal

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.