Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Digte

Sonetter i sorg

Göran Sonnevi, modtager af Nordisk Råds Litteraturpris i 2006, er en af Sveriges store poeter. Helt tilbage i 1965 fik han et bemærkelsesværdigt nordisk gennembrud med samlingen »Om kriget i Vietnam«, og i 1991 var tiden inde til den politiske digters selvransagelser i samlingen »Trädet«.

Sonet-suiten »Klangenes bog« - som nu er kommet på dansk i Julie Sten-Knudsens lydhøre gendigtning - er et eksempel på digterens evne til at forbinde de personlige følelser med de langtrækkende perspektiver.

Der er signaler om musik i bogens titel, og de 102 urimede sonetter indgår i en slags kontrapunktisk komposition, hvor en dyb sorg i forbindelse med moderens sygdom og død er det gennemgående motiv, men hvor Sonnevi hele tiden fletter en række andre ledetråde ind, iagttagelserne af de nære omgivelser, fuglene i træerne for eksempel, tankerne knyttet til de kosmiske strukturer, de filosoferende overvejelser om de »mange slags veje ind i mørket«, det sanselige nærvær i en række erotiske mellemspil og en konstant vågen politisk bevidsthed. »Klangenes bog« viser os en vigtig digter i fuld figur.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.