Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Genfortællinger

Selv tak, sagde Gud

I »Bibelhistorier« gengiver Ida Jessen mundret, mildt og muntert Bibelens største fortællinger. Og de er pragtfuldt illustreret af Hanne Bartholin.

Jonas fra Det gamle testamente i Hanne Bartholins streg.
Jonas fra Det gamle testamente i Hanne Bartholins streg.

Det er ikke spor pinligt. Det bliver det ellers let, når der skrives børnebibel. Alt for ofte er det banalt leflende, eller også er børnebiblerne alligevel ikke børnevenlige.

Men Ida Jessen har med »Bibelfortællinger« begået en mundret, mild og munter genfortælling af Biblens største fortællinger. Fortalt til både børn og voksne. At Ida Jessen har fundet en fortællestemme, der kan læses uden tæerkrympen af voksne, er intet mindre end en gylden nøgle til det bibelske univers.

Ligesom H.C. Andersen fandt fortællegrebet i eventyrene ved at skrive eventyr, som var de fortalt til børn, selvom deres indhold var for voksne, genfortæller Ida Jessen Bibelens historier, så børnene kan følge med i fortællingen - men det er den voksne, der forstår det videre perspektiv.

Som når Kain dræber sin bror, fordi han ikke kan forstå, hvorfor Abel har en lettere gang på jorden end han, eller som når Esau kan tilgive sin bror Jakob det utilgivelige, eller som når Marta bliver vred over, at hendes søster Maria taler med Jesus i stedet for at hjælpe hende i køkkenet.

Fortællingerne vækker umiddelbar genkendelse, men dybest set formidler de handlemåder, som ikke giver logisk mening. Som historier om livet sjældent gør. Men derfor kan de både være sande og meningsfulde, hvad Bibrlens største fortællinger er, hvad enten man tror på Gud eller ej.

Tro, håb og kærlighed

»Bibelhistorier« er elegant og udfordrende illustreret af Hanne Bartholin og modigt tilrettelagt af grafikeren Nanna Arnfred. Meget smukt. Så smukt, at man undertiden har en anelse svært ved at læse teksten, men det er let at bære over med, for de store opslag og de farvemættede illustrationer er dén smule læsebesvær værd.

Bogen ender med Paulus. Hans omvendelse og hans kærlighedsforkyndelse. »Tro og håb og kærlighed. De tre hører sammen. Men størst af dem er kærligheden«, skriver Paulus. Og Jessen fortæller, at Paulus efter, at han havde skrevet det, gik i seng og takkede Gud:

»Selv tak«, sagde Gud. »Du har lige sagt det, lige som det skulle siges«. »Det om kærligheden?« mumlede Paulus i søvne. »Ja, det om kærligheden,« svarede Gud«.

Skulle Ida Jessen med hovedet på puden på vej ind i søvnen have det i sig at sige Gud tak, er jeg ikke i tvivl om, at Gud også til hende svarer: »Selv tak«.

Titel: Bibelhistorier. Forfatter: Ida Jessen. Illustrator: Hanne Bartholin. Sider: 318. Pris: 349 kr.,-. Forlag: Bibelselskabets forlag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.