Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pest og politik

Thomas Clemen debuterer med en overbevisende krimi om magt, biologiske våben og verden af i dag.

Med en overbevisende åbningsscene, hvor hovedpersonen ligger døende »som en slatten parodi på en kristusfigur« i Sahara, indledes danske Thomas Clemens velkomponerede og velskrevne krimi, »Langs smertegrænsen«, der har internationalt format.

Bogen følger jeg-fortælleren Hadron Eádduan, der er en lidt nørdet filologi-studerende, bosat i London men opvokset i både Libanon og Frankrig. Han falder pladask for den smukke og lidt reserverede medicinstuderende Jeanne, men hun er ikke noget godt bekendtskab, skal det vise sig. Hun beder ham om at blive forsøgsperson i et medicinsk studie, som hun er studentermedhjælper ved, men forsøgene er smertefulde og Jeanne svigefuld.

Hadron vælger til sidst at flygte og gå under jorden ved i Frankrig at melde sig til Fremmedlegionen. I de kommende år, hvor han bl.a. er på foruroligende opgaver i Nordafrika og Mellemøsten, trænes han op til at blive en elitesoldat, som den franske efterretningstjeneste senere får mere end almindelig interesse i. Der har nemlig bredt sig en pestlignende sygdom i det meste af verden, og den rammer udelukkende mennesker med arabisk genmateriale. Flere lande er på jagt efter den eneste kendte kur, og langsomt begynder Hadron at fatte sammenhængen mellem hans fortid og nutid.

Bogen springer frækt og farligt i både tid og sted, og som læser bevæger man sig fra Sahara over London, Tripoli, Pristina, New York, Paris og Beirut for at ende i Baltimore, og man flytter sig frem og tilbage i tid, så man bliver lige så rundtosset som hovedpersonen – og dog fører Thomas Clemen elegant de mange ender sammen i en hæsblæsende finale.

Spørgsmålet, om der er så stor genetisk variation mellem klodens folkeslag, er i denne kontekst underordnet, så længe man tror på plottet – og det holder hele vejen. Ualmindelig flot debut!B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.