Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Historie

Osama bin Laden døde i mørke

I ti år jagtede amerikanerne bin Laden. Den nye bog »Jagten på Osama« er topspændende.

(
(

Osama bin Laden blev dræbt af to skud. De amerikanske elitesoldater fandt ham i øverste etage i bygningen i byen Abbottabad i Pakistan 1. maj 2011. De skød ham i øjet og brystet. Forud var gået års intens søgen efter manden, der stod bag terroren mod USA i 2001. Man havde haft mange spor, der ikke førte til et resultat. De amerikanske myndigheder og politikere anså jagten på bin Laden for at være afgørende vigtig, og frustrationen over at byttet undslap lyste ud af både præsident George W. Bush og Barack Obama.

Peter L. Bergen er journalist fra TV-stationen CNN. I 1997 var han den eneste vestlige journalist, der formåede at få et interview med Osama bin Laden i Afghanistans bjerge. Nu har Bergen skrevet en bog om jagten på verdens mest eftersøgte mand og de politiske processer, der indgik i beslutningen om at fange ham.

Som med mange amerikanske journalistiske historiebøger er der tale om et uhyre velsmurt produkt. Peter L. Bergen har talt med beslutningstagere, terrorister og journalister, og hans beretning er både dramatisk, indsigtsfuld og debatskabende.

Peter L. Bergen kaster lys over mange års forgæves søgen efter Osama bin Laden og hans topfolk. I Bergens optik var præsident George W. Bush lidt af en fumlegænger, der nok inderligt ønskede Bin Laden fanget, men ikke forfulgte en konsekvent politik. Han missede chancen i begyndelsen, da amerikanske styrker efter invasionen i Afghanistan var ved at fange Osama bin Laden i Tora Bora-bjergene, og senere lod han sig aflede af invasionen i Irak. Det var først, ifølge Bergen, da Barack Obama blev præsident og målbevidst forfulgte målet, at hans embedsmænd og CIA fik styr på jagten.

Menneskeliv betød intet

Bogen gengiver et billede af den flygtende Osama bin Laden og hans stakkels familie, der uden skyld måtte leve et liv på flugt. Det er ikke noget smukt billede, Bergen tegner af de fanatiske folk i toppen af al-qaeda. Det var ekstremister, for hvem menneskeliv intet betød. Bin Ladens had til USA, Israel og jøderne var uudslukkeligt. Han bad f.eks. intenst, men spiste også potensforstærkende honning, ifølge Bergen, for at kunne tilfredsstille sine hustruer.

Uklare kildeoplysninger

Peter L. Bergens bog kommer hertil med flotte anmeldelser og er røget op på bestseller-listerne. Man kan godt forstå succesen, for der er tale om en dygtigt fortalt historie om en af vor tids største dramaer. Denne anmelder har imidlertid sine forbehold. Bogen afsluttes med et væld af kildeoplysninger, som ofte ikke gør læseren klogere. Der synes nemlig ikke at ligge nogen kildekritisk vurdering bag. Det er muligt, at en sådan vurdering er foretaget, men læserne kan ikke se det.

Tag et tilfældigt eksempel: På side 67 fortælles det, at lederen af CIAs antiterror-afdeling Michael Morell skulle fortælle Bush, at Osama bin Laden havde overlevet angrebene i Tora Bora bjergene: »Bush var ophidset over nyheden og reagerede fjendtligt, som om Morell selv var den skyldige«.

Morell er ikke blandt de beslutningstagere, som Bergen har interviewet og i noten står blot: »Forfatterens interview med amerikansk efterretningskilde.« Kan man stole på den slags andenhåndskilder? Og sådan er det ofte med kildegrundlaget.

Men værre er tendensen i bogen, som helt klart hælder til fordel for Barack Obama og hans politik. Præsidenten fremstilles ikke alene som Osama bin Ladens overmand, men som en offensiv præsident der uforfærdet sender militære enheder til lande. Historien om Barack Obamas uderigspolitik er meget mere speget, og det ligner lidt for meget en hyldesttale op til præsidentvalget.

Osama bin Ladens sidste ord til en af sine hustruer var: »Tænd ikke lyset.« Det var nyttesløst, for amerikanerne havde sørget for, at elektriciteten i den del af byen Abbottabad var lukket ned. Så Osama bin Laden døde i mørke, og hans bevægelse synes tvunget i knæ af den beslutsomme amerikanske indsats.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.