Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Bog

Om at vokse til og vokse fra

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård vender tilbage til barndommen i tredje bind af mammutværket »Min kamp«.

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård vender tilbage til barndommen i tredje bind af mammutværket »Min kamp«.
Den norske forfatter Karl Ove Knausgård vender tilbage til barndommen i tredje bind af mammutværket »Min kamp«.

For denne læser var det lidt svært at holde begejstringen oppe i det røde felt i bind to af norske Karl Ove Knausgårds kamp med at komme overens med sig selv, sin fortid og sine omgivelser.

Hvor det første bind blev drevet fremad af faderopgøret, tabte det andet for ofte pusten, for selv om Knausgårds fabelagtige sans for præcise og detaljerede sansninger og registreringer af det, der udgør hverdagen, var den samme i de to bind, ja, så gik der lidt for meget tomgangstrummerum og lommefilosofi i bind to.

Den svære pubertet

Med bind tre er vi vendt tilbage til barndommen, nærmere bestemt optakten til den periode, der skildres i bind et. Familien flytter ved romanens start - vi skriver 1969 - med den spæde Karl Ove ind i et nybygget hus i Sørlandet og forlader det igen ved enden af bindet for at flytte i nærheden af Kristiansand, hvor faderen har fået arbejde. Her afslutter Karl Ove også syvende klasse og er i puberteten.

Således handler perioden, der skildres, især om at vokse til. Om at finde venner og erkende sin plads mellem dem. Om de første forelskelser og dertil hørende skuffelser. Om at vide, at man er den bedste i skolen, men ikke står højt blandt kammeraterne. I den henseende handler det også om at »vokse fra«. For Karl Ove erfarer med større og større tydelighed, at han ikke passer ind i forstadsmiljøet.

Men det er igen især forholdet til faderen, der er drivkraften. Karl Ove lever i en evig angst for faderens sadistiske udfald, som foranlediges af enhver foreteelse: En sok glemt i svømmehallen; et spist æble ud over det ene, man må få om dagen. Straffen er nådesløs og fysisk. Indimellem afstraffelserne er det ikke bedre. Faderen benytter enhver lejlighed til at håne sønnen. Ved siden af befinder moderen sig. Hun er måske nok mere forstående og kærlig, men hun lader stiltiende mishandlingen stå på år ud og år ind.

Fin skildring mellem barn og voksen

Knausgård fortæller sin historie fra den lille Karl Oves perspektiv. Han genskaber miljø, personer og situationer i et forløb, som primært er episodisk i sin opbygning, og som hen over de små 500 sider får skildret udviklingen fra barn til teenager uden store spring eller sammenfatninger. Kun ganske få steder går den voksne Knausgård ind og lader sin undren over faderens megen vrede komme til udtryk. I det hele taget er noget af det, der gør bind tre mesterligt, skildringen af afstanden mellem børn og voksne.

Med det tredje bind af »Min kamp« er serien igen stort set på højde med første. Man kunne hævde, at fra et romanperspektiv lader det til, at Knausgårds fjerne fortid er mere interessant end den nære. Måske er det nyeste materiale for tæt på til, at han kan tvinge den indre kraft ud af stoffet, som giver det en dybere relevans end hverdagsrealismens? Det vil formentlig vise sig i de følgende bind, hvoraf bind 4 skulle udkomme på dansk i august. Endnu en god grund til at længes mod sommeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.