Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye mønstre

Move on – en bog om mønsterbrydere Julie Edel Hardenberg er en grønlandsk billedkunstner, som man bør holde øje med.

Grønlandske børn græder aldrig, sådan har jeg hørt mange sige. I den traditionelle grønlandske kultur talte man ikke om, hvordan man havde det, og udtrykte slet ikke, når man faktisk ikke havde det godt. Mange grønlandske børn har smilet til fotograferne, uagtet at de derhjemme måtte bide tænderne sammen, og hjælpe deres mindre søskende gennem en hverdag, hvor drukne forældre havde glemt, at det var dem, der havde ansvaret. Mange af disse børn får selv problemer med at fungere som voksne, de reproducerer med andre ord det dårlige mønster, som er det eneste, de har lært. Men nogle formår at bryde mønstret. Det er dem, vi kalder mønsterbrydere. Grønland har brug for disse mønsterbrydere, og der er brug for at fortælle deres historier, dels for at flere andre kan se, at det faktisk nytter; at man kan gøre noget selv, dels for at bryde hele denne negative historiefortælling om de stakkels grønlændere, som ikke er en sund grundfortælling for en kultur.

Kunstnerisk overskud
Julie Edel Hardenberg, født 1971, er en grønlandsk kunstner med en international karriere. Hun er samtidig også selv en mønsterbryder. Det gik først sent op for hende, at hendes barndomshjem slet ikke var, som det burde have været, men at hun og hendes søskende faktisk havde lidt massivt omsorgssvigt grundet alkohol. Indsigten fik hende til at ønske at fortælle andre, at det faktisk nytter at kæmpe for et andet liv, at der findes andre muligheder. Hun opsøgte andre fra sin egen generation og yngre og fik små bidder af deres historie, enten som ren fortælling, kig ind i dagbøger, eller digte, det var op til den enkelte selv, ligesom nogle valgte at være anonyme, andre at stå frem. Teksterne samlede hun i bogen »Move on«.

»Move on« er en tyk bog, trods den forholdsvis overskuelige tekstmængde, dels fordi teksten både står på grønlandsk (og ting fylder bare mere på grønlandsk) og dansk, dels fordi Julie Edel Hardenberg, arbejder med bogen som den billedkunstner hun er. Der er ikke noget kedelig ung-i-krise over denne her bog, tværtimod er der et kunstnerisk overskud, afsat som en uhyre grafisk opfindsomhed. Med tidens populæreste slogan et: Yes we can! Det sidste er så vigtigt at få sendt ud i en kultur, hvor alt for mange unge gennem alt for mange år, har valgt den ulykkeligste udvej og har taget livet af sig. Move on er historier om børn, der bliver svigtet, om børn, som ser deres forældre vælge alkohol frem for dem, og det gør ondt at læse. Men samtidig er det også historier, der fortæller, at man kan komme videre, på trods af en sådan opvækst.

Postkolonial tankegang
Julie Edel Hardenberg tilhører den nye generation af grønlandske billedkunstnere, som med humor, stor æstetisk bevidsthed og indsigter hentet fra den postkoloniale tankegang, har forholdt sig kunstnerisk til den grønlandske (og danske) historie. For tiden prøver hun f.eks. at eksistere i Grønlands hovedstad Nuuk, udelukkende ved at tale grønlandsk. Det er slet ikke så let, som det lyder.

I 2006 var Julie Edel Hardenberg indstillet til Nordisk Råds pris for fotobogen Den stille mangfoldighed, hvor hun igennem familiefotografier underfundigt problematiserer tanken om den etniske grønlænder. Der er mange måder at være grønlænder på.

Det er forlaget Milik, som drives ene og alene af Lene Therkildsen i Nuuk, der med stor omhu og fornemmelse for boghåndværk, har udgivet Julie Edel Hardenbergs værker, som også tæller børnebøger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.