Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
TEGNESERIER

Nye lutheranere kan begynde her

Illustration: Tom Kristensen
Illustration: Tom Kristensen

Få steder har Martins Luthers oprør mod det katolske pavevælde sat så meget aftryk på folkementaliteten som i Norden. Reformationen, der i år fejrer 500 års jubilæum, kom naturligvis ikke kun til Danmark af fromme grunde, men også fordi kongen ønskede at reducere adelens og kirkens magt og rigdomme. Ikke desto mindre har Martin Luther og protestanternes betoning af den samvittighedsbaserede kristendom (snarere end den gerningsbaserede) på godt og ondt domineret vores menneskesyn lige siden. Danskere vil normalt ikke tvinge mennesker til en bestemt moral eller religion, til gengæld har vi selv en tendens til skam og skyld og arvesynd, som nogle katolske ave mariaer måske kunnet have fået bugt med. Sådan groft sagt.

Dannelsen af den danske lutheranske kirke er kun én af flere episoder i en ny dansk tegneserie om Martin Luthers liv, men det er på sin vis passende, her tidligt i jubilæumsåret, at vi får den dramatiske optakt til den religiøse sønderrivelse, der mange steder i Europa blev blodig, også i Danmark.

Tegneren og forfatteren Tom Kristensen har et godt greb om de væsentligste teologiske pointer, men lægger vægten på Luthers personlige anfægtelser. Det er, da Luther overværer et pavesendebuds særligt skamløse afladshandel, at han animeres til at slå sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Derefter bevæger oprøreren sig på et knivsæg i forhold Roms magt, og man danner sig et godt indtryk af den kompromisløse kætter, der blev hjulpet på vej af den nye gutenbergske højteknologi. At Luther bestemt ikke var nogen proto-socialist og blandt andet ønskede et bondeoprør slået hårdt ned, fremgår også af denne historie.

De berømte sentenser om »ikke at kunne andet« foran Gud er med, men »Martin« lykkes bedst med at formidle, at det med det gudelige også er et såre menneskeligt anliggende.

Hvad: »Martin«
Hvem: Forfatter og illustrator: Tom Kristensen. Forlag: Eksistensen.
Hvor meget: Sider: 136. Pris: 150 kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.