Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Bog

Nordmand er en engel i sikkerhedssko

Ole Thorstensens »En tømrers dagbog« giver et indblik i en insisterende hæderlig håndværkers hverdag og de udfordringer, han møder - fra social dumping til nærige kunder.

Vi har fået bygget en terrasse. Eller rettere: Tømreren skulle have bygget den over tre-fire dage i juni, men den mangler stadig at blive slebet, så den kan få – undskyld udtrykket – den sidste olie.

Andre fortæller lignende historier, når jeg fortæller vores. Om håndværkere, der trækker arbejdet i langdrag, sjusker og i værste fald snyder for at få opgaver.

I den sammenhæng virker norske Ole Thorstensen som en engel i sikkerhedssko. I »En tømrers dagbog« skriver han om, hvordan han altid arbejder med såvel integritet som gennemsigtighed og benytter eksemplets magt.

Bogen følger nemlig ombygningen af et loftsrum til et opholdsrum fra start til slut: Fra de første samtaler og udregning af et tilbud over nedrivningsarbejde, materiale­fragt og koordinering af murere, VVS­ere, elektrikere og til tømrer­opgaverne og finishen.

Torstensen er ikke dyr, men heller ikke billig. Man får, hvad man betaler for, hvilket blandt andet vil sige et harmonisk forløb, hvor kundedialogen er tæt og på daglig basis.

Det kan lyde, som om »En tømrers dagbog« er en undsigelse af hele den rådne håndværkerbranche og en reklame for Thorstensen selv. Et »Brug mig, jeg er ikke som de andre«.

Sådan fremstår bogen bare ikke, men snarere som et forsøg på at skildre processen, når der står en håndværker bag, som elsker arbejdet og at udføre det, så kunderne bliver tilfredse. Vel at mærke uden at Thorstensen lægger skjul på, at det også handler om at tjene penge til huslejen og øl på den lokale.

Thorstensen, der har arbejdet som tømrer i 25 år, løfter også blikket og skriver om, hvordan håndværkere de seneste årtier er blevet trængt af akademikerne, og hvordan ingeniører og arkitekter spiller en stadig større rolle, men sjældnere og sjældnere er i kontakt med håndværkerne eller ses på byggepladserne.

Og hvor akademikerne mest tegner og teoretiserer, er det anderledes for dem, der realiserer dette hele. I hvert fald for Thorstensen: »For mig er teori noget, jeg oversætter til billeder af færdige opgaver. Jeg tæller skruer, søm og løbende meter af materialer, jeg tæller timer.«

De vidt forskellige indfaldsvinkler er interessante at læse om, ligesom tankerne om social dumping, det stadig større bureaukrati, eller hvordan Ikea engang imiterede håndværket, men at det nu er omvendt.

Som læseoplevelse fungerer »En tømrers dagbog« imidlertid bedst, når Thorstensen benytter sin stramme prosa til at fortælle om det konkrete arbejde. Om opgaven på loftet, der langsomt skifter form og funktion, og hvordan værktøjet og træet påvirker kroppen.

Om splinterne i hænderne, der får lov at sidde, til de selv kommer ud, hvordan »livet sidder i mine hænder,« og hvordan han føler faget lever i hans krop: »Jeg tror, at mange af dem, der byggede godt for et hundrede år siden, også tænkte sådan: Vi er en kæde af kolleger, næsten venner, inde i mig.«

Disse historiens »venner« har også påvirket byggematerialerne. »Fysik har styret formgivningen«, skriver Thorstensen, og en mursten ser således ud, som den gør, fordi det er dén form og vægt, en murer kan håndtere uden at få skader i krop og lemmer.

»En tømrers dagbog« er et velkomment indblik i en håndværker­verden, der er fuld af en egen håndfast poesi og værdighed, men hvor uværdigheden dominerer, fordi vi forbrugere hele tiden foretrækker de uværdige håndværkere. Fordi de er billige. Fordi de lokker med urealistiske tilbud. Fordi de siger, at de kan bygge en terrasse på tre-fire dage.

En tømrers dagbog. Forfatter: Ole Thorstensen. Over­sætter: Poul Henrik Westh. Sider: 235. Pris: 250. Forlag: People’sPress.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.