Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Når jalousien er grimmest og værst

Jacob Skyggebjerg sætter sproget på speed. Foto: Sofie Amalie Klougart.
Jacob Skyggebjerg sætter sproget på speed. Foto: Sofie Amalie Klougart.

Omslaget er næsten så grimt, som det kan være: En alpeidyl i hæslig lilla faver, et maleri af den slags, som kun folk med virkelig dårlig smag har hængende derhjemme, og så altså i lilla, jalousiens farve. Sådan er dét, og på den måde præsenterer Jacob Skyggebjergs tredje roman, »Jalousi«, sig ganske præcist, for det er, som titlen antyder, netop jalousi, det handler om. Jalousi, når den er grimmest og værst.

Men her hører sammenhængen så også op, for hvor omslaget altså er kitsch af værste skuffe, så er »Jalousi« endnu et eksempel på noget, vi godt vidste: At den unge Skyggebjerg er én af de mest intenst velskrivende prosaister, vi lige nu har i dansk litteratur. Yes.

Hun hedder Samsine, han hedder HP, eller det kalder de sig i hvert fald i bogen, og det hele begynder med en mail fra Samsine, der har snakket med politiet om HP, som hun er bange for, og måske vil hun melde ham. Og så bevæger sig fortællingen sig videre til hovedfortællingen, sådan her:

»Vi møder dem første gang ved et stoppested inde i byen. Det er her, de møder hinanden første gang. Han står der og venter, han er på vej hjem fra en koncert, han drikker øl, og hun spørger, om hun må smage«.

Det er sådan, det sker, Samsine og HP bliver forelskede i hinanden, på trods af, eller måske netop på grund af, deres forskelligheder, for Samsine er »en spirrevip«, mens HP er »en gammel Volvo«, og HP kan lide at lave mad, men Samsine er meget kræsen, »hun sidder og piller løgstykker ud eller champignon eller blomkål, hvis de får en ret, hvor noget af det er i.« Og en dag er der en killing, der følger efter dem, og de tager den til sig, den får lov at bo hos HP, og katten får lopper, og de to outsidere har ikke råd til en loppekur. »Fut, fut, fut, siger det, når katten klør sig, og de små hår sprøjter fra hovedet, over øjnene, fra nakken og siden og ryggen, og den grå hud indenunder får røde afskrabninger, og blodet pibler langsomt ud og klumper pelsen sammen«.

Nej, kræet har det ikke godt, og dens lidelser er konkrete, men også et billede på et parforhold, der så gerne vil, men som ikke kan, og som går fra ondt til værre, for HP er jaloux, helt ekstremt jaloux, og jalousien ødelægger ham, og den ødelægger deres forhold, og hele tiden, undervejs i fortællingen, er der indlagt de mails, de skriver til hinanden, efter deres kærligheds forlis.

Noget før og noget efter.

En såre enkel historie, altså, smuk, trist og banal, som kærlighedshistorier ofte også er det. Kuldslået almindelighed, sprog på speed. Stærkt.

Cover
Cover

Jalousi

Forfatter: Jacob Skyggebjerg. Sider: 144. Pris: 250. Forlag: Gladiator

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.