Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Bøger:

Mit liv som Suzanne

Pablo Henrik Llambias frække gen(nem)skrivning af Suzanne Brøggers kønspolitiske tanker fra 1970erne er både underholdende og klog læsning,

45-årige Pablo Henrik Llambías, her forklædt som Suzanne Brøgger anno 1975, debuterede i 1996 og har skrevet 12 bøger. I dette efterår afløste Llambias Hans Otto Jørgensen som rektor for Forfatterskolen.
45-årige Pablo Henrik Llambías, her forklædt som Suzanne Brøgger anno 1975, debuterede i 1996 og har skrevet 12 bøger. I dette efterår afløste Llambias Hans Otto Jørgensen som rektor for Forfatterskolen.

I 1975 udgav Suzanne Brøgger essaysamlingen »Kærlighedens veje og vildveje«. En debatbog, hvis primære intention var at få sagt tydeligt NEJ! til den borgerligt snærende tosomhedsinstitution. Nok passede dette udsagn ind i kvindebevægelsens kram, men Suzanne Brøgger strøg ikke nogen med hårene. Kvinderne fik læst og påskrevet.

Suzanne Brøgger talte for en udvidelse af kærlighedsbegrebet, og en ligestilling, der skulle komme helt indefra, ved at både mænd og kvinder slap hinanden fri. Forsiden af bogen var (typisk for Brøgger) også et spark til den kvindebevægelse, der talte for sæk og aske. Her så man et fotografi af Brøgger i en lille medaljon, med fuld makeup, hat, slør og rævepels.
I dag, 34 år efter, udkommer endnu en bog med titlen »Kærlighedens veje og vildveje«. Også den er prydet med sin forfatters kontrafej, og ligeledes med makeup, hat, slør og rævepels, men også med en tydelig skægstubbe! Det er forfatteren Pablo Llambias, som har fundet kønsklassikeren frem, og givet den en rask gennemskrivning og ny indpakning. Alt sammen med accept fra Brøgger. Dette remake af Brøggers kønspolitiske, provokerende klassiker er først og fremmest en kærlighedshyldest til Suzanne Brøgger, hvis tidlige forfatterskab har været en af de primære inspirationer i Llambias’ eget forfatterskab.

Hvad er det så han gør, Pablo Llambias, udover at han iscenesætter bogen så perfekt lige fra den elendige bagsidetekst til de indledende citater? Jo, han gennemskriver bogen. Fjerner bedagede afsnit. Skriver egne tekster ind i Brøggers. Blander sin egen blanding af fiktion og levet liv med hendes. Ja, man kan tale om en symbolsk litterær blodblanding. Men først og fremmest undergraver og forstyrrer han vores traditionelle forestillinger om køn og identitet.
Når Suzanne Brøgger i den første tekst skriver om besværet med at ville aflevere en blomst til en mandlig elsker, kiler Llambias sig ind i teksten og bruger de samme refleksioner i en historie, der kan være ligeså autobiografisk som Brøggers, og handler om besværet med at aflevere en blomst til en elsket kvinde i dag. Begge tekster handler om, hvor svært, for ikke at sige umuligt, det kan være at handle spontant af hjertet, fordi man hele tiden gennemstrømmes af den andens mulige mistolkninger af handlingen.

Andre steder går Llambias mere radikalt til værks og sletter en hel tekst. Brøggers gamle tekst om Hanna og Henna i sengen sammen med Hannas uønskede mand er nu blevet til et forhold mellem kvinden Pablo og to andre kvinder. Og i en Brøggertekst, hvor jeg-figuren og hendes elsker får skaffet sig en usexet luder på halsen, er kvinden hos Llambias blevet til en trans, og hvor der hos Brøgger taltes om kvinde­frigørelse er det nu blevet til mandefrigørelse.
Fungerer denne litterære spøg? Ja, det gør det i høj grad. Llambias frække gen(nem)skrivning sætter spot på, at kærligheden desværre stadigvæk ofte kommer til at handle om ejerskab, og at mændene måske er endnu mere klemt i det forhold end kvinderne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.