Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Man mærker mennesket Bruce i gribende og generøs Springsteen-selvbiografi

The Boss’ selvbiografi »Born To Run« er en åbenhjertig og reflekteret fortælling om det moderne USA forankret i Bruce Springsteens personlige livserfaringer.

Det kan være et afmytologiserende antiklimaks at læse sine heltes erindringer. Tro mig. Den slags erindringsbøger har jeg læst min del af. Det er langt fra altid ophidsende at læse et højtestimeret idols udlægning af vedkommendes eget liv. Sådanne vidnesbyrd kan både være ensidige, megalomant selvforherligende, selvynkende og direkte kedsommelige. At høre historien fra hestens egen mund er ikke altid lig med en sand åbenbaring.

Sådan forholder det sig ikke med Bruce Springsteens memoirer »Born To Run«, hvor rockikonet åbenhjertet, reflekteret, humoristisk og nuanceret fortæller om sit begivenhedsrige liv på knap 600 voldsomt velskrevne sider, som man pløjer sig igennem med lynhast. Ikke mindst grundet Jakob Levinsens glimrende oversættelse, som er særdeles tro mod Springsteens sprog og tone. Man kan næsten høre sangerens hæse stemme recitere linjerne for sig, i takt med at man læser.

Springsteen er en fantastisk og ydmyg fortæller med meget interessant stof på hjerte. Og i lighed med hans bedste sange indeholder The Boss’ egen fortælling en humanisme, der favner universale tematikker, der rækker langt ud over hans egen næsetip. Han forstår at skrive tingene ind i en større kontekst på både underholdende og gribende facon. Se det store i det små.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto fra ?»Born To Run«
Foto fra ?»Born To Run«

Faderkompleks og forsoning
Bogen er inddelt i tre dele. Første del, »Growin’ Up«, fokuserer på opvæksten i et katolsk hjem i Freehold, New Jersey, dagligdagen med skole og raceproblemer og de første spæde skridt ind i rockens verden. Her vokser Bruce op i beskedne kår som søn af en irsk knudemand af en far og en pragmatisk italiensk overskudskvinde af en mor. Særligt det svære forhold til den senere paranoid-skizofren-diagnosticerede far fortælles ærligt og respektfuldt med stor smertelig sårbarhed. Bruce spejler sig i faderen og ser mange af sine egne senere karaktertræk i patriarken, der virkede så intimiderende og fremmed i barndommen. Han genkender skrøbeligheden og den resignerede vrede.

Anden del, »Born To Run«, omhandler årene 1974-1990 hvor karrieren tager fart. The E- Street Band dannes, gennembruddet med albummet »Born To Run«, de juridiske tovtrækkerier med den tidligere manager Mike Appel, de opslidende depressioner, som offentligheden hidtil ikke har kendt til, kæmpesuccessen med »Born In The USA«, turnélivet, skilsmissen fra hans første kone Julianne og mødet med hans livs kærlighed Patti Scialfa, som han på typisk Bruce’sk facon kalder »en rødhåret revolution af en kvinde«. Her tegnes et skarpt billede af det komplekse og skabende menneske, som Springsteen er.

Artiklen fortsætter under billedet

Tredje og sidste del, »Living Proff«, omhandler det modne familieliv, opgøret med egen stjernestatus, det svære tab af vennen Clarence »The Big Man« Clemons, traumet efter 9/11, håb, en forsoning med faderen og tanker over projektet med at nedskrive sin egen livshistorie.

Selvbiografien »Born To Run« er i den forstand også en historie om de sidste knap 70 års moderne USA på godt og ondt. Blue collar-arbejderklassen, komplicerede familiestrukturer, forældrekomplekser, længslen efter at bryde fri af lænkerne og blive sin egen herre, populærkultur, den forløsende power i rock ’n’ roll og kærlighedens altruistiske kraft. Generøst fortalt og stramt narrativt eksekveret, så man føler, at man kommer tættere på mennesket Bruce, uden at glansen samtidig går af rockfænomenet The Boss.

Hvad: Bruce Springsteen »Born To Run - selvbiografi«, Politikens Forlag. Sider: 586. Pris: 400 kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.