Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Ledelse

Lederen på sidelinjen

Ulrik Wilbeks nye bog er stærkest der, hvor han med konkrete eksempler får koblet ledelsesteori og konkrete erfaringer fra sportshallerne.

Tænk på en rødkindet mand, der springer omkring ved sidelinjen under afslutningen af en håndboldkamp. En mand med ild i øjnene, når dommere og resultat ikke går hans vej. Men tænk så samtidig på en kølig strateg, der analyserer hver enkelts spillers formåen, interaktion og evne til at indgå i den særlige sammenhæng, som et håndboldhold er.

Der kan næsten kun være tale om én mand: Ulrik Wilbek, håndboldtræner i utallige år, manden, der om nogen evner at gøre dygtige danske individualister til holdspillere i mesterklassen.Ulrik Wilbek er noget nær legendarisk i håndboldkredse. Modstandere indrømmer gerne, at de til tider slet ikke tror på, at de kan slå hold, som Wilbek står i spidsen for. Én ting er talent, for det må manden jo have. Men Ulrik Wilbek er meget andet end »bare« endnu en dygtig håndboldtræner. Det bliver tydeligt i den nye ledelsesbog, »Gå forrest«, som han nu sender på gaden.I bogen tager Ulrik Wilbek os på en rejse i et ledelsesunivers, som er vokset frem gennem hans 25 år som håndboldtræner på højt plan.

Det kan godt være, at Ulrik Wilbeks ledelsesfilosofier er vokset ud af håndboldhallerne, men de er rundet af utallige kendte ledelsesteorier – og en lyst og evne til hele tiden at lære nyt, tale med folk og tage det bedste med fra hver enkelt.Bogen er absolut stærkest dér, hvor Ulrik Wilbek med konkrete eksempler får koblet ledelsesteori og konkrete erfaringer fra sportshallerne.

Det er der, hvor teori bliver til virkelighed og der, der virkelig er noget at hente. Hvordan skaber man en vinderkultur som den, man ser på det danske herrelandshold i håndbold? Hvordan får man individualister til at arbejde sammen, så alle trækker samme vej og i øvrigt forstår, at hver og en har en afgørende betydning for at gøre medspillerne bedre og dermed skabe et vinderhold? Og hvordan sætter man et hold, som er i stadig udvikling, hvor folk ved, hvad vej man skal, og som får det bedste frem i hver enkelt?

Det er nogle af de spørgsmål, som Ulrik Wilbek tager fat på i en bog, som er mere ledelse end håndbold, men hvor koblingen giver ualmindelig god mening. Skal vi blive i den flade jargon, som ofte præger mediernes dækning af sport, er det ikke raketvidenskab, som Ulrik Wilbek præsenterer. Men det skal ikke forlede nogen til at tro, at det er tilfældigheder, der skaber Wilbeks succes som træner.

Der er kølig analyse, gennemtænkt håndtering af medarbejderne og et evigt arbejde med at nå frem til erkendelserne om, hvor han er svagest, og hvor han derfor skal søge hjælp.Hjælp søger Ulrik Wilbek hos kendte ledere, hvis råd han præsenterer og diskuterer i bogen. Hjælp søger han også hos kendte ledelsesguruer, som ofte er i brug for at forstå sammenhænge og mekanismerne bag succeser og fiaskoer. Men når alt kommer til alt, finder Wilbek vist først og fremmest vejen til succes i en indre tro på at den vej, han vælger, er den rigtige. Det kan vi andre lære meget af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.