Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Krimier

Ikke størrelsen men gørelsen

Hvad enten man vælger 800 siders svulmende fransk mordgåde eller 160 minimalistiske siders tysk retsopgør, får man det bedste af det bedste.

Den tyske jurist Ferdinand von Schirachs nyeste krimi, »Sagen Collini«, har medført nedsættelse af en kommission, der skal se på det tyske justitsministeriums bearbejdelse af den nazistiske fortid
Den tyske jurist Ferdinand von Schirachs nyeste krimi, »Sagen Collini«, har medført nedsættelse af en kommission, der skal se på det tyske justitsministeriums bearbejdelse af den nazistiske fortid

At de fleste krimier ligger på omkring de 400 sider, ligner hinanden i opbygning og sprog og oftest er skåret over stort set samme læst skyldes formentlig, at det er den form, der sælger og så nok også at krimiforfattere sjældent hører til den slags artister, der vender verden på hovedet og kratter hul i faste former. Når det så indimellem alligevel sker, skyldes det som regel, at nogen har glemt at fortælle forfatteren, at det skrevne er for langt, for kort, for uformeligt. For dårligt.

Det er imidlertid på ingen måde tilfældet med to nye og vidt forskellige krimier - franske Jean-Christophe Grangés moppedreng af en 800 sider lang mytologisk mordgåde og tyske Ferdinand von Schirachs ultralette og minimalistiske 160 siders retsopgør med fortiden. Begge bøger skiller sig ud fra mængden ved hver især at rumme en egen karakteristisk stemme og ved på fremragende vis at bryde med fastgroede normer for, hvor lang en krimi bør være, og så er de oven i købet oversat med overskud og respekt.

I Grangés »Rejsende uden bagage« begås en række mord på hjemløse, hvor liget efter­følgende er arrangeret som græsk-mytologiske figurer. Et vidne kommer i behandling for hukommelsessvigt hos psykiateren Michel Freire, der i øvrigt selv har noget med fortiden eller manglen på samme -  flyttekasserne i det nytilflyttede hus er tomme, identitets­papirerne er kun kopier, og det hukommelses­svigtede mordvidne drager ham mere, end godt er.

Den unge politiinspektør Anaïs Chatelet forsøger at finde hoved og hale i hvem, der er hvem, og det udvikler sig til en intens og højspændt historie om identitet og erindring, psykologiske våben og hjernevask. Lag efter lag dykker man længere og længere ned i sagens kerne og gennem den labyrint af fortællinger, der udgør de 800 siders eminente og velskrevne plot om, hvem vi egentlig er, og hvad vi husker.

Ferdinand von Schirachs »Sagen Collini« er den diametrale modsætning. Ikke kun fordi den er mindre end en femtedel af Grangés krimi, også fordi den er skrevet og fortalt så stramt, at en forfatterskoleelev kunne have stået bag. Von Schirach er imidlertid en anerkendt forsvarsadvokat, der kort og koncist fortæller historien om den midaldrende italienske indvandrer, Fabrizio Collini, der efter 34 arbejdsomme år i Tyskland en dag går ind og myrder en ældre, velhavende forretningsmand.

Collini erkender sin skyld men nægter at udtale sig, og kun på grund af en ung stræbsom forsvarsadvokats research afsløres baggrunden for forbrydelsen, der rækker tilbage til Anden Verdenskrig og en særlig tysk lov, der upåagtet blev vedtaget i 60erne, og som gjorde det sværere at dømme naziforbrydere. Få måneder efter udgivelsen af denne bog nedsattes i øvrigt en kommission, der skal se på det tyske justitsministeriums bearbejdelse af den nazistiske fortid.

Såvel »Sagen Collini« som »Rejsende uden bagage« er intet mindre end fremragende. Og man må håbe, at forslugne krimilæsere ikke kun går efter det genkendelige, det ukrævende og det hverken alt for lange eller alt for korte, men vover at give sig i kast med såvel Grangé som von Schirach. Begge bøger er på hver sin vis - på trods og på grund af længde og form - noget af det bedste krimilitteratur på markedet lige nu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.