Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Roman

Ikke noget let liv

Ronnie Andersen har med sin fjerde roman skrevet en humoristisk lille perle om dystre emner som mobning, svigt og rodløshed.

I Ronnie Andersen stærke roman for unge, »Komatøs«, møder vi teenageren Maj, der går gennem isen.Da det kolde vand omslutter hende, indtager en sær form for ro hende, og hun genoplever sit liv i flashback – både fra de seneste svære fjorten dage, hvor hun og moren er flyttet til en by i provinsen for igen-igen at starte på en frisk, og fra tilværelsen før forældrene blev skilt, faren tævede moren, moren begyndte at drikke, og hun og Maj måtte flytte fra by til by. Og Maj skiftede fra skole til skole, og fra at være mobbeoffer og omsorgssvigtet barn det ene sted, til atter at være det et andet, tredje og helt syvende sted.

Det er ikke noget let liv. Det er heldigvis heller ikke som de fleste børn og unges er flest, men det er (desværre) heller ikke ualmindeligt, og man kan frygte, at afstanden fra den ene slags tilværelse til den anden er så stor, at de færreste unge i velfungerende verdener vil gide læse om det, de kunne tro var en historie om taber-Maj. Men Ronnie Andersen er en ungdomsforfatter i særklasse, og han kan skrue en fortælling sammen, så tårevædet socialrealisme fordamper under hjertevarm humor og rappe replikker. »Komatøs« er ingen tåreperser, den bevæger sig langt uden om offer-mentalitet og løftede pegefingre – den er derimod en fræk lille sag om at turde kæmpe, om at turde se sine egne dæmoner i øjnene, og om ikke at lade sig styre af andres meninger, mode og mål.

Andersen kan noget med sprog, og det udnytter han ned til mindste scrabble-brik, også når Maj og moren spiller »kriblekryds«, og moren finder på »billigbilistfader« for at formulere noget grimt om faren, mens Maj svarer igen med et »skuffedrikker« til sin alkoholiserede mor. Dobbelttydigheden er allestedsnærværende, og i allerhøjeste grad med både bid og vid. Også i titlen, der dels henviser til, at hovedpersonen går i koma, dels til den generelle tilstand i noget, man gerne betegner som velfærdsdanmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.