Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Jazzbog

Herlige Harlem – tur retur

Den danske baron Timme Rosenkrantz var dus med jazzen, hvilket han beskrev med sit særegne sprog. Resten af verden bliver nu delagtiggjort via en fornem oversættelse og redigering.

Timme Rosenkrantz var en dansk baron, journalist, forfatter, pladeproducer og meget andet, som i lange perioder i 1930erne og 1940erne opholdt sig i New York, primært i Harlem, hvor han som en anden Dr. Livingstone var kendt og elsket af alskens – store og små – aktører i tidens sorte jazzjungle. I 1964 udgav han sin farverige erindringsbog »Dus med jazzen«, som var helt uundværlig for alle danske jazzentusiaster, men som aldrig kom ud i verden i form af en engelsksproget udgave. Men det er der nu blevet rådet bod på.

Den herboende amerikanske journalist og forfatter Fradley Hamilton Garner har nemlig gjort noget ved sagen. Og ikke blot med en elementær oversættelse. Nej, han har via en enestående research og entusiasme færdigskrevet – og respektfuldt reformuleret – baronens biografi, helt frem til dennes død i 1969. Dertil kommer flere fine forord, indekser, en komplet diskografi over de mange udgivelser, Rosenkrantz stod bag, samt talrige noter – om omtalte personer og hændelser – som yderst informativt og meningsfyldt samler trådene.

Det har bestemt ikke været nogen let opgave at videregive Timme Rosenkrantz’ helt specielle – billedrige, underspillede og skævt-humoristiske – stil, som kan forekomme overrumplende pudsig – om end til tider også en kende anstrengt eller antikveret. Men Garner formår på imponerende vis både at bibeholde og opfriske sproget. Ja, Rosenkrantz’ vending: »Han lignede nærmest et fortrudt muldvarpeskud« bliver hos Garner til: »he reminded me for some reason of a mole – which, after burrowing into a hole in the ground, regrets it and hastily burrows its way out the other end«. Sådan!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.