Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Helflugtere og hemmeligheder

»Beskyttelseszonen« er en stort anlagt og langt hen ad vejen vellykket roman om fodbold, familie, fortrængning og forpligtende talent.

Harald Nielsen, Preben Elkjær, Mic-hael Laudrup, David Nielsen, Martin Jørgensen.

Strømmen af biografier om fodboldspillere er lige så jævn, som kvaliteten er ujævn. Men romaner om fodbold er en anden sag. Dem findes der forsvindende få af og kun en enkelt, nemlig Hans-Jørgen Nielsens »Fodboldenglen«, har skrevet sig ind i litteraturhistorien.

Nu gør forfatteren Henrik Andersen – der ikke må forveksles med 86-landsholdets ferme back – så et forsøg udi genren med »Beskyttelseszonen«.

Som »Fodboldenglen« handler den om to gamle fodboldvenner, og der sendes også en kærlig hilsen til den 32 år gamle roman, da fortælleren Stefan giver bogen til proffen Martin og siger: »Det er moderne litteratur på den ret fede måde«.

Men »Beskyttelseszonen« er meget mere end en historie om fodbold, og den stort anlagte roman tematiserer blandt andet familie, fortrængninger, idealisme og talentets velsignelse – og forbandelse.

Det er ikke så lidt, men det hele er selvfølgeligt indfoldet i fortællingen, som tager sin begyndelse i 1965, hvor østtyske Ingrid møder danske Poul på en messe i Leipzig. Her agerer hun køn reklamesøjle for bilproducenten Wartburg, og han er ingeniør for et dansk firma. De forelsker sig, hun bliver gravid, og for at få hende med ud af DDR indgår de en hemmeligstemplet aftale om at levere oplysninger om Danmark til det østtyske sikkerhedspoliti.

Oppe i Danmark får de sønnerne Martin og Kristian, og hvor førstnævnte bliver professionel, så vælger sidstnævnte – som også er et stort fodboldtalent – en anden vej. Men noget frygteligt sker, som ikke skal røbes her, og Martin kommer gradvist og uafvendeligt på sporet af sine forældres hemmelighed. Og da Martin og hans gravide kæreste bliver dræbt i et trafikuheld, melder tvivlen sig. For var det nu også et uheld? Eller var det en efterretningstjeneste, som stod bag?

Spørgsmålene og paronoiaen spreder sig som en vandskade i læserens tanker, og det er godt gjort af forfatteren, som også har glimrende greb om sine handlingstråde og tidsportrætter.

Vel er brugen af ting og sager fra 1980erne – eksempelvis den lilla hårgelé på tube – indimellem lidt demonstrativt placeret i fortællingen, men de der husker det kitschede årti, vil mærke genkendelsens glæde.

Det er dog måden, hvorpå tematikkerne om familier, hemmeligheder und so weiter naturligt indfinder sig i romanen, som er dens store styrke, og det er ikke mindst interessant – og ikke så lidt bevægende – når temaet om talentets velsignelse og forbandelse kommer til udtryk i de tanker, fodbolddrengen Martin delagtiggør sin far i: »Når man først er kommet i gang med noget, andre siger, man er god til, så er det næsten umuligt at holde op igen,«

Så sandt. Og måske havde Martin været lykkeligere uden sit fodboldtalent, måske havde Ingrid været lykkeligere hjemme i Tyskland, og måske, måske, måske. Henrik Andersen giver glædeligvis ingen svar, og var det ikke for et stedvist kluntet sprog, nogle lovlig omstændelige beskrivelser og et lidt distant signalement af Martin, så havde »Beskyttelseszonen« været at finde i samme littterære superliga som »Fodboldenglen«.

Men mindre kan sandelig også gøre det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.