Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Roman

Guldfeber, død og barndomserindringer væves sammen i cool debut

Alexi Zentner tager Gabriel García Márquez’ magiske realisme dybt ind i de canadiske skove i sin bemærkelsesværdige debutroman.

Canadisk-amerikanske Alexi Zentner har skrevet en bemærkelsesværdig debutroman. Intet mindre. »Isens greb« er en familiekrønike, fuld af tro og overtro og historier fra dengang, verden var fortryllet – og det vil sige magisk, mirakuløs og mystisk.

Romanen strækker sig fra anden halvdel af 1800-tallet frem til Anden Verdenskrig. Præsten Stephen Boucher er vendt hjem til sin barndomsby, Sawgamet, engang en driftig guldgraverby i Canada, nu en lidt affolket by og snart også forladt af hans mor, der ligger for døden. Over hendes dødsleje stiger barndomserindringer op. Om dengang søsteren og faderen døde, efter at hun gik gennem isen, og han forsøgte at redde hende. Boucher erindrer desuden, hvordan hans bedstefar en sommer kom tilbage for at »genoplive de døde«. Med et vist held.

Sådan er »Isens greb«. Døde og levende væver sig ind i hinanden, ligesom indbyggerne i Sawgamet ikke nødvendigvis er at skelne fra de mytologiske væsener, der befolker den voldsomme flod eller den endeløse skov.

»Isens greb« er en fortælling om guldfeber og om, hvad pludselig rigdom, opslidende fattigdom, uforløste drømme eller grådighed kan gøre ved mennesker. Om hvor udsat mennesket er, når det både skal kæmpe med sin egen natur og en langt større natur som den canadiske isvinter. Zentners prosa er udsøgt poetisk, og selv om naturen, både den menneskelige og den geografiske, kan være ubarmhjertig, formår han at gøre brutaliteten fængslende. Særligt i passagerne om bedstefar Jeannot, der grundlagde Sawgamet, og hans kone, som en vinter sner inde en hel måned – sammen med en økse og en anden mand. Zentner reflekterer her over, hvor forskelligt en økse lyder, når den kløver et træ og et kranium, og videre, hvad kannibalisme gør ved et menneske. Så jo tak, Zentner er poetisk, men har også sans for gys og eksistentiel ødelæggelse, for kærlighed i kannibalismens tid.

Zentner tager Gabriel García Márquez’ magiske realisme dybt ind i de canadiske skove og besjæler vinterlandskaber med havhekse, gengangere og elskende, der nægter at dø fra hinanden. Grebet om læseren er solidt. Ligesom isens greb om Sawgamet.

Forfatter: Alexi Zentner Titel: Isens greb Oversætter: Ninna Brenøe Sider: 237 Pris: 265 kr. Forlag: Klim

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.