Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Historie

Frugtbart samspil før ragnarok

En klassisk bog om tyske jøder udgives af enmandsforlag. Et mageløst inciterende værk.

Amos Elon: »Et tysk Rekviem. Portræt af den tysk-jødiske epoke, 1743-1933.«
Amos Elon: »Et tysk Rekviem. Portræt af den tysk-jødiske epoke, 1743-1933.«

Det mærkelige er jo, at Holocaust lige netop fandt sted i Tyskland. De tyske jøder var generelt velintegrerede og deres bidrag til tysk kultur og økonomi uvurderlig. Det havde måske givet mere mening, hvis rædslerne var sluppet løs i Frankrig. Der havde boet jøder i Tysland siden romersk tid, og deres persongalleri, efter at ghetto-murene blev nedbrudt, omfatter en perlerække af forfattere, journalister og kunstnere samt en masse almindelige nyttige samfundsborgere.

Tænk blot på Marx, Freud, Herzl, Einstein, og man har en idé om de tyske jøders bidrag til tysk og vestlig kultur. Forlaget Almansor er et lille enmandsforlag, der har udgivet Amos Elons klassiske værk »Et tysk Rekviem. Portræt af den tysk-jødiske epoke 1743-1933« - altså hele den guldalder, hvor tyske jøder satte deres fingeraftryk på tysk kultur. Amos Elons værk er en international bestseller og højt berømmet, og Elon er sikkert kendt af ældre læsere, der nød hans værker om israelerne og Jerusalem, der begge er oversat til dansk.

Samspillet mellem tysk og jødisk kultur

Her får man den nu afdøde israelske forfatters fornemme syntese serveret på raffineret dansk. Dette er altså ikke en historie om antisemitismen i Tyskland, men snarere om det harmoniske og yderst frugtbare samspil mellem tysk og jødisk kultur. Intet i dette samspil pegede frem mod Holocaust, synes Elon at sige, og dermed står denne bog i skarp kontrast til bla. forskeren Daniel Goldhagen, der med sit værk om Hitlers villige bødler fra 1996 var af stik modsat opfattelse, nemlig at Holocaust var en naturlig konsekvens af en specielt ondartet tysk antisemitisme.

Tysk jødedoms opblomstring skete fra midten af 1700-tallet, og den havde i øvrigt tætte forbindelser til danske jøder. Elon skildrer med brug af sociologiske og økonomiske tal dette voldsomme udbrud af talent og virketrang, men vi får tilmed en perlerække af spændende personskæbner fra oplysningsfilosoffen Moses Mendelssohn til slutningen i 1930erne, da de jødiske talenter flygtede til USA eller ethvert andet land, der ville modtage dem.

Det er en sjældent markant udgivelse, som vi altså kan takke forlaget Almansor for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.