Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Første bind mod et nordisk mesterværk

Norske Karl Ove Knausgård lover et værk på seks bind. Det første får seks fulde stjerner.

Karl Ove Knausgård.
Karl Ove Knausgård.

Det var med halvbange anelser, undertegnede begav sig i gang med første bind af norske Karl Ove Knausgårds annoncerede seksbinds værk, »Min kamp«. Titlen vækker jo unægteligt mindelser om en anden bog af tysk herkomst, og da pressematerialet på Knausgårds bog samtidig bedyrede, at den slet ikke er fiktion, men handler om Knausgård selv - om hans opvækst i Kristiansand, hans forældres skilsmisse, osv. - da opbyggedes der snart en forventning om (endnu) en harsk og hudflettende udlevering af kernefamiliens destruktive og fascistoide konstellationer. Og små 500 sider (x 6) af den slags, kan jo få selv den mest hårdkogte realismeelsker til at lede efter et bind af »Det lille hus på prærien« i døtrenes reoler.

Og det starter da også nådesløst. Den otte-årige Karl Ove får et syn en dag han sidder og ser TV. En fiskerkutter er gået ned, nyhederne viser billeder af havet, og Karl Ove ser bølgerne manifesterer sig som et ansigt, ganske kort. Da moderen ikke er hjemme, er han nødt til at dele oplevelsen med faderen, som arbejder i haven. Men faderen afviser ham, korrekser ham for hans løben i haven, håner ham for hans talefejl. Den man elsker, tugter man, hedder det sig. I dette tilfælde må kærligheden være stor da, og i hvert fald er den godt gemt. Karl Ove opbygger forståeligt nok i løbet af sin barndom et ønske om at faderen vil dø, så frygten og ydmygelserne kan forsvinde. Og han dør da også, faderen, da Karl Ove er 30 år, men efterlader samtidig et hul, der skal udfyldes, idet Karl Ove jo aldrig har forstået ham.

Relationen til mestrene

En mere umoden og unuanceret forfatter end Knausgård kunne utvivlsomt vride et rasende faderopgør ud af dette setup, men det er ikke det, der er anliggendet hér. For ganske vist handler bogens sidste halvdel om Karl Ove og broderen Trygves fysiske, men især mentale oprydning efter faderen, som har drukket sig ihjel. Men det er først og fremmest Karl Ove selv der er i fokus. Han ønsker, som han skriver et sted, at forstå hvorfor han er blevet som han er - med forkærlighed for ensomheden, forfatterambitioner, kone og børn, som han ikke kan beslutte sig for, om han egentlig vil, osv.

Bogens første halvdel beskæftiger sig således med teenage-årene og er fantastisk i sin genskabelse af stemninger og i sin komposition, som blander fortid og nutid, fortælling og essayistiske afsnit angående døden, litteraturen og kunsten. Hér sætter værket sig i relation til den store romankunst hos f.eks. Marcel Proust, Robert Musil og Thomas Mann ved at manifestere sig som både fortællende og reflekterende.

Kontroversiel bog

»Min kamp« er hvad man kalder 'autofiktion', det vil sige en selvbiografi fortalt på fiktionens præmisser. Detaljer, situationer og dialoger præsenteres med en sikkerhed, som den faktiske selvbiografi ikke vil kunne tillade sig, men som netop hører hjemme i romanen. I hjemlandet Norge har de første bind efter sigende affødt højlydte protester fra skildrede personer, som føler deres privatliv krænket og udleveret. Og jo, Knausgårds skarpe pen skærer dybt. Men vi, de 'ikke-involverede', kan ikke andet end henrykkes over, hvor mesterligt det lykkes Knausgård at få romankunst ud af det private - det vil sige tage den 'hovedstol', Højholt i sin tid advarede mod at man brugte af, og satse dens fulde pålydende i kunstens tjeneste. Uha, for en god investering.

»Min kamp 1« er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. Indstillingen kan umiddelbart synes lidt præmatur al den stund at værket jo ikke er tilendebragt, men da bind 1 samtidig er så overbevisende som det er, forstår man det godt. Det skal blive spændende at se om Knausgård formår at holde damp på maskinen henover de øvrige fem bind.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.