Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fire stjerner til Nessers nye krimi

Håkan Nesser og vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti er igen på sorg- og opklaringsarbejde.

Foto: Lena Koller
Foto: Lena Koller

Håkan Nesser er ikke alene en af de bedst skrivende nordiske kriminalforfattere, han er også ubetinget en af de kløgtigste konstruktører af intriger med mange lag og dybere meninger.

I hans nye bog er det Barbarotti-sporet i forfatterskabet, der genoptages og tilsyneladende bringes til en afslutning. I hvert tilfælde bliver »Slagteren fra Lille Burma« lanceret som den femte og sidste bog om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti fra den svenske provinsby Kymlinge. Som krimihelt er Barbarotti lidt af en afviger-type med et særdeles aktivt forhold til Vorherre, som han fører lange samtaler med og specielt da i den foreliggende roman, som begynder med, at politimanden vågner op ved siden af sin døde kone, Marianne.

Sorgarbejdet har en central plads i »Slagteren fra Lille Burma«, og i det hele taget er det en roman stemt i mol. Også den uopklarede sag, som Barbarotti får stukket ud, da han vender tilbage til arbejdet efter konens død, er nemlig gennemsyret af en stemning så grå af tristesse og vanskæbne, som næsten kun den svenske provins kan levere den.

En augustdag i 2007 satte Arnold Morinder sig på sin knallert og forsvandt. Mistanken om en forbrydelse blev styrket af den kendsgerning, at den forsvundne mands samlever tidligere er blevet dømt for mordet på sin daværende mand, som hun tilmed parterede for bedre at kunne gemme ham i plasticposer ude i skoven. 11 år har hun tilbragt i fængslet. Men sagen om Morinder er blevet henlagt som uopklaret, ikke mindst fordi liget aldrig er blevet fundet.

Med sædvanlig sans for de komplekse handlingsforløb lader Håkan Nesser romanen foregå på tre tidsplaner - den type kompositioner behersker han mesterligt - og mens sorg- og opklaringsarbejdet fylder Barbarottis 2012-virkelighed, følger man kvinden med tilnavnet »slagteren fra Lille Burma« i et 1989- og et 2007-spor. To historier om samliv med afstumpede mænd og håbløse forviklinger, der viser sig at hænge sammen på overraskende vis.

De eksistentielle temaer og moralfilosofiske spørgsmål om sandhed, skyld og retfærdighed er som altid i Håkan Nessers velkomponerede og velskrevne kriminalgåder og skæbneanekdoter en integreret del af plottet. »Slagteren fra Lille Burma« er en kriminalroman, der skal tages alvorligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.