Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Roman

Familien som koncentrationslejr

Suzanne Brøgger fejrer sit 40-års forfatterjubilæum med civilisationskritik, familiedrama og poetisk nybrud i en flot flydende tankestrøm.

Forfatter, Suzanne Brøgger.
Forfatter, Suzanne Brøgger.

Suzanne Brøggers lille kompakte roman »Til T« fortsætter, hvor hendes første bog »Fri os for kærligheden«, der udkom for 40 år siden, sluttede. Som en firesporet motorvej går opgøret med den iscenesatte kærlighed gennem hendes forfatterskab. Kærlighed, der burde være der, men ikke er det, der ligner. ---- Således også i »Til T«, der beskriver en samspilsramt 1958-familie med depressiv kunstnermor, papfar, to halvstore piger og en fireårig lillebror, hvor intet er, som man forestiller sig, en kernefamilie skal være. Moren ligger og læser romaner hele dagen, hvis hun da ikke græder og forsøger at begå selvmord, papfar er mest optaget af at gå i seng med moren, og den ældste af de to piger – »Tigerdyret« – trækker sig ned på et værelse i kælderen i et forsøg på at distancere sig fra forældrenes ligegyldighed.

Peter Plys-univers

Når den ældste datter kaldes »Tigerdyret«, er det fordi hele familien, et kapitel inde i romanen, får nye navne fra Peter Plys-universet. Således kaldes moren konsekvent herefter »Kængu«, lillebroren »Kængu-barnet« og den mellemste søster »Grisling«. Og ja! Det er ret irriterende. Men det er der meget i Brøggers nye roman, der er. Den alvidende fortæller blander sig således undervejs i fortællingen med betragtninger, der trækker linjer tilbage eller frem i tid.

Blandt andet fremhæver fortælleren undervejs Betty Friedans bog »Den feminine Mystik« fra 1963, der kalder familien for »den behagelige koncentrationslejr« og diskuterer det faktum, at så mange kvinder har det dårligt, selv om de selv og deres omgivelser påstår, at de har det godt.

Det er en anelse irriterende, ligesom Plys-universet er det, men ikke mange sider henne i bogen opdager man, at det er meningen. Man skal irriteres, frastødes og bliver så alligevel suget ind i en associerende tankestrøm, der bringer læseren ubærligt tæt på en 12-årigs smerte i en samspilsramt familie. I det 12-årige mørke er det nemlig både irriterende, frastødende – og dybt sørgeligt – at være.

Bevidsthedsstrøm a la Joyce

Brøgger kan sin James Joyce. »Til T« er et modigt Brøggersk roman-bud på en bevidsthedsstrøm, der uhjælpeligt kører i ring om voksne, der ikke magter livet. En fornem 40 års forfattermarkering, og meget mere markant end Gyldendal gør det til. Forlaget udråber nemlig – overgivent – »Til T« til at være den første fiktive roman fra Brøggers side, hvilket er lodret forkert.

Suzanne Brøgger har aldrig skjult, at hendes bøger er selvbiografisk inspirerede, men hun har samtidig altid kaldt sine figurer andre navne, end deres forbilleder fra det virkelige liv. Således også i »Til T«, hvor moder-datter-opgøret fra »Jadekatten« gennemspilles på ny, men i en langt mere farlig og ubønhørlig udgave. Nybruddet er således ikke, at Brøgger udgiver en roman, men at hun skriver en roman, der stort set er blottet for handling, men alene fortæller om en families ulykkelige forhold til hinanden.

For 40 år siden skreg den unge Suzanne Brøgger, at hvis kernefamilie-kærlighed skal forestille at være kærlighed, så vil hun helst være fri. I dag hvisker den modne kvinde, at kernefamilie-kærligheden er en mørk løgn, der dækker over kulsort ensomhed. For dér, hvor vi insisterer på, at kærligheden skal være, er den aldrig. Den findes tværtimod oftest dér, hvor man ikke forestillede sig det.

Alt i alt en flot jubilæums-roman, der på én gang peger tilbage i forfatterskabet og går helt nye veje. Bravo.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.