Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Essays:

Du store læser

Per Petterson kaster lys over Hemingway, Blixen, Céline og Jack London og mange andre i sin nye bog. Det er så godt, som det overhovedet kan blive.

Per Petterson har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, der udpeger lokkende spor hele vejen hen til nærmeste bibliotek. Ukrukket og stilfærdig antiintellektuel, sådan fremstår han.
Per Petterson har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, der udpeger lokkende spor hele vejen hen til nærmeste bibliotek. Ukrukket og stilfærdig antiintellektuel, sådan fremstår han.

Det kræver overvindelse og mod at blive forfatter. Det gjorde det i hvert fald for norske Per Petterson, og det kan godt undre den læser, der lige har siddet med en af hans bøger i hænderne. Det kunne for eksempel være »Til Sibirien«, der nu er genoptrykt som paperback. I 2000 udkom romanen som den første af Pettersons værker på dansk - det var begyndelsen på et litterært erobringstogt, og meget er sket siden, »Ud og stjæle heste« er oversat til 45 sprog og udløste i 2007 IMPAC-prisen, verdens største litteraturpris for en enkelt bog, og i 2009 modtog forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris for »Jeg forbander tidens flod«.

Nobelprisen må vente forude, og at det krævede overvindelse og mod for en forfatter af dette format at tage hul på det for ham eneste rigtige, kan virke svimlende uforståeligt, men forklaringen finder vi i »Månen over Porten«. Det er en lille samling essays med undertitlen »Litterært og personligt«, heri møder vi læseren Petterson, og vi præsenteres for litteraturelskerens rene, uforfalskede lidenskab. Hemingway, Blixen, Céline, Raymond Carver, John Fante, Jack London. Store, beundringsværdige skikkelser troner fra bogreolerne, hvor læseren Petterson har vandret frem og tilbage gennem hele alfabetet med en stadig mere desperat drøm om selv at skrive. Bag ethvert håb gemmer sig en frygt, i Pettersons tilfælde en slags lammelse, og derfor skulle der gå sytten år med drømmen, før læseren også kunne kalde sig forfatter. Som han skriver: »Håbet er jo knyttet til det ufuldførtes potentielle storhed, ikke det fuldførtes næsten ubønhørlige lidenhed«.

Mere læser end forfatter

Der er bestemt ingen lidenhed over Pettersons talent, men det lange tilløb har sat sig på identiteten. »Jeg tror, at jeg resten af livet på en eller anden måde vil være en person, der længes efter at være forfatter, og skriver videre, så godt jeg kan«.

Han er i den forstand, i egen selvforståelse, mere læser end forfatter, og det siger i sig selv en hel del om, hvor stor en læser han er. Det er en næsten euforisk lykketilstand at få del i hans litterære oplevelser. Han har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, der udpeger lokkende spor hele vejen hen til nærmeste bibliotek. Ukrukket og stilfærdig antiintellektuel fremstår han.

Beskedenheden grænser til det selvudslettende, men den undermineres af et blændende sprog forenet med detaljeret viden om for mig helt ukendte forfatterskaber: Ola Bauer, Grace Paley og Isabelle Eberhardt m.fl. træder lyslevende frem fra mørket. Jeg kendte dem ikke, men har nu fornemmelsen af at gøre det. Før jeg finder deres bøger, vil jeg i lyset fra »Månen over Porten« afslutte »Til Sibirien«, Pettersons levende fortælling om en kvindes opvækst i 30ernes Frederikshavn. Jeg tænker: Godt, at han havde modet. Godt, at han blev forfatter. Og læser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.