Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det rigtige Downton Abbey

Grevinden på virkelighedens »Downton Abbey« har skrevet en bog om slottet.

ARKIVFOTO fra tv-serien Downton Abbey.
ARKIVFOTO fra tv-serien Downton Abbey.

Både svensk og norsk TV er begyndt at sende den tredje sæson af serien »Downton Abbey«. DR sender den først til foråret.

Men mens man venter på at gense herskabet og tjenestefolkene og den fængslede Bates, kan man da læse om det slot, hvor noget af serien er optaget. Highclere Castle i Hampshire, som i dag er et stort turistmål, er hjemsted for Carnarvon-slægten. Den ottende grevinde af Carnarvon har boet der siden 2003. Hun har nu udgivet »Lady Almina og virkelighedens Downton Abbey«, som handler om en af hendes forgængere, den femte grevinde.

Slottet var i pengenød, men da den 19-årige Almina blev gift med den femte Jarl i 1895, kom hun med en uudtømmelig Rothschild-formue og satte gang i et ødselt luksusliv med store selskaber. Hun moderniserede slottet, fik installeret elektrisk lys, rindende vand og mange badeværelser, sågar i tjenestefolkenes områder. Før havde der været brug for flere lampemænd, hvis job det var at tænde over 100 olielamper hver aften, og stuepigerne slæbte varmt vand op til herskabernes badekar. Nu blev alting lettere, men der var stadig brug for 80 tjenestefolk.

Problematiske familieforhold

Da Første Verdenskrig kom, viste Almina sig at være både sej og stædig. Hun åbnede slottet for de sårede soldater, hun lærte sygepleje, og hun indrettede et godt hospital i London. Da krigen var overstået, blev hun selv syg, så hun var ikke med, da jarlen sammen med sin ven Howard Carter åbnede Tutankhamons grav i Ægypten, men hun finansierede arbejdet. Jarlen døde straks derefter, og Almina måtte overlade Highclere til sin søn, som hun havde et problematisk forhold til. Det har ikke været sjovt at være barn i den hektiske husstand, forstår man. Hun fik en ensom alderdom, men bogen standser inden da.

Den er fuld af fotografier af Almina i dyrt tøj, familien og tjenestefolkene, og den har haft et righoldigt arkiv at bygge på, så den er virkelig grundig, især når mange celebre gæster skal nævnes. Men den er let og velskrevet og føjer meget til det tidsbillede, TV-serien giver.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.