Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Roman

Det indre dyr

Velskrevet roman af australske Eva Hornung om vild dreng stiller væsentlige spørgsmål om vores syn på det indre dyre-jeg.

Hvordan har vi det med vores indre dyre-jeg? Hvor går grænsen for acceptabel opførsel? Det er spørgsmål, der melder sig under læsningen af australske Eva Hornungs velskrevne roman »Hundedreng« om en vild dreng i udkanten af Moskva. Den fire-årige dreng Romochka er forladt af sin mor og onkel og må nu klare sig i det kolde Moskva, hvor sulten har drevet ham ud på gaden. Han overlever sammen med en flok hunde, som tager ham og senere endnu en lille dreng til sig.

Romochka krydser den grænse, der normalt ikke kan krydses, ved at die en af hundene, og hermed dukker myten om Romulus og Remus op i læserens erindring. Romulus er i romersk mytologi tvillingebror til Remus. De blev ifølge sagnet sat ud på Tiberen i et trug, hvor de drev i land og diede en ulvinde. Romulus grundlagde byen Roma.Beskrivelsen af Romochkas overlevelseskamp og tætte tilhørsforhold til hundene er fint og sanseligt beskrevet i bogen, som rejser væsentlige spørgsmål om vores syn på den mindre polerede side af os.

For er der kun tale om en tragedie i tilfældet Romochka? Adfærdsforskeren Dmitri Pastushenko, der blandt andet har undersøgt understimulerede børns sprogevner, må til en vis grad revidere sin forskning, stillet overfor Romochkas fysiske styrke og sprog. Romochka har ikke haft sansemæssige afsavn. Han har haft bedre overlevelseschancer sammen med hundene, end han ville have haft som gadebarn. Pastushenkos synspunkt, at vi aldrig bliver fuldstændig adskilt fra vores dyre-jeg, sættes i perspektiv. Adfærdsforskeren er klar over, at vi er dyr, men understreger, at overbygningen er det fantastiske hus, der udgør personligheden. Selv føler han væmmelse ved alt dyrisk.

Romochka er lidt af en nød at knække. Han er en omvandrende anklage mod samfundet og en indirekte påpegning af adfærdsforskningens utilstrækkelighed. Men hvor skadet er han? Og har han passeret alderen for resocialisering?

Romanen rummer en fin og flere steder poetisk skildring af det sanselige. Drengens fornemmelse af ro ved indsnusning af duften fra hundehvalpenes hud står klart – men man glemmer ikke beskivelsen af de kraftigt ubehagelige lugte. Det er bogens fortjeneste, at den peger på væsentlige spørgsmål om fortrængning – i både stort og lille format. Romanen stopper dog et sted, hvor det for alvor bliver spændende i mødet mellem det vilde og det civiliserede.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.