Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kolonialisme

Det grønlandske skidt

Storslået ny roman fra Kim Leine, der handler om en dansk missionærs møde med Grønland i slutningen af 1700-tallet.

Vi danskere er som regel ikke sene til stemme i, når kritiske røster rejses mod den ilde behandling, andre store nationer end vores egen har udsat naturfolk for i kolonialismens navn. Men vi har samtidig en sjælden set evne til at fortrænge vores egen udåd på Grønland.

Kim Leine er en af de få danske forfattere, der har sat sig for at skildre denne historie og effekterne af den. Først i erindringsromanen »Kalak« (2007), siden i »Tunu« (2009), om livet i en lille bygd på Grønlands østside.

I sin nye roman fortæller Leine noget af forhistorien. Størstedelen af handlingen er henlagt til kolonien Sukkertoppen i Vestgrønland i slutningen af 1700-tallet. Hovedpersonen er koloniens danske præst, Morten Falck, hos hvem den rousseauske sentens om at »mennesket er født frit, men overalt ligger i lænker«, har sat dybe spor. Det trygge liv som sognepræst i Danmark tiltaler ham ikke. Han studerer derfor på Det Grønlandske Seminarium, forlader sin forlovede og drager som missionær mod Grønland.

Livet i kolonien er nådesløst og brutalt. Der kommer kun skib en gang om året, og det lille klaustrofobiske samfund er præget af magtkampe. Morten længes hjem og opbygger en tæt forbindelse til købmandsfruen, der har sit at slås med (kedsomhed, hjemlængsel og et grumt overgreb fra smeden) og til hjælpepræsten Bertel. Også han mistrives, ikke mindst fordi han er led og ked af danskernes hensynsløse udbytning og forskelsbehandling. Bertel er halvgrønlænder og deler ophav med mange andre i området, nemlig den navnkundige pastor Oxbøl, som havde sin helt egen forståelse af, hvordan undervisning af grønlandske piger skulle foregå.

Inde i landet, et godt stykke oppe ad Evighedsfjorden, er der udbrudt oprør blandt nogle kristne grønlændere, der ledes af profeterne Habakuk og Maria Magdalene, og som ikke vil finde sig i kolonisternes magtspil. Morten Falck drager af sted for at tale dem til fornuft med Guds ord, men føler sig splittet, for han deler oprørernes idealer.

På et tidspunkt vender han hjem til København, men blot for at erfare, at det ikke føles som hjem længere. Den splittelse mellem det grønlandske og det danske, som Leine også har skildret i sin tidligere romaner, kommer også til udtryk her - og er i det hele taget det brændstof, der driver romanens motor.

Ved at lade synsvinklen skifte mellem flere af de involverede personer, formår Leine at fremvise kompleksiteten i mødet mellem to væsensforskellige kulturer. Som Maria Magdalena på et tidspunkt tænker, så ændrede kristningen af grønlænderne deres selvforståelse. Som nomader levede de i skidtet, » ... men skidtet havde ligesom en funktion, det var naturligt og ikke noget, der generede én. Når man bliver kristen ... bliver skidtet først til skidt, noget der skal undgås og fjernes, noget der lugter grimt og føles skamfuldt.« Citatet udtrykker den centrale konflikt mellem natur og kultur, som er romanens grundlag. Kolonisternes forsøg på at uddrive skidtet, bringer blot mere med sig.

»Profeterne i Evighedsfjorden« er baseret på virkelige begivenheder og giver et fremragende indblik i en trist side af danmarkshistorien. Leines fine forståelse for den grønlandske kulturs styrker såvel som svagheder nuancerer billedet, og han har en formidabel evne til at veksle mellem en lakonisk registrerende og stærk billedlig skrivestil. Det er i lange passager detaljeret brutalt, men ikke desto mindre stærkt og umuligt at lægge fra sig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.